România poate primi finanțare de la Eximbank USA să înceapă să extragă gaze din Marea Neagră

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic România poate primi finanțare de la Eximbank USA să înceapă să extragă gaze din Marea Neagră
  • Oficialii americani s-au întâlnit cu ministrul Virgil Popescu, după vizita la Centrala de la Cernavodă. Kimberly Reed: Eximbank USA este pregătită să acorde finanțare și pentru alte proiecte, însă partea română trebuie să aplice

După vizita la centrala de la Cernavodă, delegația Eximbank USA, condusă de preşedintele  Eximbank USA, Kimberly Reed, s-a întâlnit astăzi cu Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. La această întâlnire au mai participat E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București și Adrian Constantin Volintiru, CEO SNGN Romgaz.

Această întâlnire vine în continuarea vizitei pe care ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a avut-o în SUA, în luna octombrie, în cadrul căreia Guvernul României şi cel al Statelor Unite au parafat un acord interguvernamental privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1 și semnarea memorandumului de înţelegere cu Eximbank privind dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei și infrastructurii rutiere.

În cadrul întâlnirii de astăzi s-a discutat despre sprijinul pe care România îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră. Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon și, odată cu deblocarea investițiilor în Marea Neagră, România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze și energie din Europa, potrivit unui comunicat al MEEMA.

Președintele Romgaz, Adrian Volintiru, a vorbit și despre intenția Romgaz de a construi o fabrică de methanol. Pentru acest plan, Romgaz are nevoie fie de un investitor pentru construirea fabricii, fie de un un partener alături de care să investească în producerea de metanol.

Excelența Sa Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a subliniat importanța securizării independentei energetice a României și a adăugat că vizita în România a preşedintelui Eximbank U.S., Kimberly Reed, evidențiază angajamentul Statelor Unite față de țara noastră.

Kimberly Reed a precizat că intenţia Exim U.S. este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Președintele Eximbank a spus că bazele dezvoltării proiectelor din domeniul energetic au fost puse prin Memorandumul de Înţelegere cu Exim U.S., semnat la Washington. „Avem un istoric bun împreună și dorim să vă fim de ajutor în continuare, următoarele luni.” a declarat Kimberly Reed, Președinte EXIM Bank. De asemenea, aceasta a precizat că Eximbank U.S. este pregătită să acorde finanțare și pentru alte proiecte, însă  partea română trebuie să aplice, iar dacă proiectele depuse se încadrează în standardele cerute, se semnează o colaborare sau un acord între părți, precum cel semnat în luna octombrie cu ministrul Virgil Popescu pentru Cernavodă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *