- Producția la Centrala nouă de la Iernut, estimată să înceapă în iunie anul viitor
- Pentru semestrul 2, se vor face cheltuieli astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții de siguranță
- Se vor reduce și impozitele și taxele datorate la bugetul de stat, care depind de volumul de gaze extrase și valorificate în piață sau de nivelul prețurilor
Efectele pandemiei și modificările legislative emise de ANRE în domeniul gazelor naturale (în special cele ce vizează prețurile de valorificare a gazelor) determină conducerea Romgaz să ceară aprobarea acționarilor pentru o propunere de buget de venituri și cheltuieli rectificat pentru anul 2020 pe motiv că nu se pot realiza veniturile și profitul în 2020 prevăzute în BVC-ul aprobat. Se estimează o scădere a veniturilor din activitatea de comercializare a gazelor în anul în curs, cu scăderea implicită a profitului brut aprobat prin BVC, precizează reprezentanții Romgaz.
Astfel, profitul brut estimat pentru anul 2020 este cu 23,3% sub cel aprobat în bugetul inițial. Profitul brut aprobat conform BVC 2020 este de 1 644 219 mii lei, iar propunerea companiei pentru BVC rectificat este 1277277 mii lei.

Și OMV Petrom a revizuit estimările de prețuri pe termen mediu și lung pentru a reflecta modificările mediului de piață. Se așteaptă ca actualizarea estimărilor de preț al țițeiului să conducă la ajustări nete de depreciere nemonetare de aproximativ 800 mil lei după impozitare, care includ atât ajustări de depreciere pentru active necorporale de explorare, cât și ajustări nete de depreciere pentru active corporale.
Cum se prezintă situația la Romgaz și care sunt estimările pentru acest an:
- Nivelul veniturilor din livrarea gazelor naturale situat sub cel din BVC aprobat are la bază conjunctura comercială generată de pandemia de Covid 19 cât și reglementările privind piața și prețul gazelor
- În domeniul energiei electrice din cadrul Romgaz, anul 2020 este considerat un an de tranziție de la centrala veche la centrala nouă.
S-a decalat data de punere în funcțiune a centralei noi de la Iernut și se estimează începerea producției cu această centrală în luna iunie a anului 2021, se precizează într-un document al Romgaz consultat de InvesTenergy.
- Pentru semestrul 2, se are în vedere o reducere a cheltuielilor, eliminarea sau amânarea celor care nu sunt urgente. Practic se vor efectua cheltuieli astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții de siguranță.
Proporțional, se vor reduce și impozitele și taxele datorate la bugetul de stat, care depind de volumul de gaze extrase și valorificate în piață sau de nivelul prețurilor, se prezintă în document.
Sunt afectate și investițiile la Romgaz. Pentru 2020, compania își propune realizarea unui program de investiții cu un buget total de 853000 mii lei, mai mic cu 25% față de bugetul aprobat în sumă de 1140000 mii lei. Programul este fundamentat pe obiective ce vizează creșterea portofoliului de rezerve și resurse, compensarea declinului natural al producției de gaze naturale și producerea de energie electrică.
Conducerea companiei menționează că abaterile, în scădere, față de bugetul aprobat au ca explicație situația anormală generată de stările de urgență și alertă decretate în timpul pandemiei de Covid 19, ce au efect asupra veniturilor și cheltuielilor.
Cum s-a descurcat Romgaz, în vreme de pandemie: Profit net în scădere cu circa 18% în primul semestru. Investiții realizate de 316,8 milioane lei, reprezentând circa 58% din valoarea investiţiilor programate