Romgaz își propune finalizarea Centralei de la Iernut și realizarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 60 MW, în 2022

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Romgaz își propune finalizarea Centralei de la Iernut și realizarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 60 MW, în 2022

Romgaz își propune finalizarea construirii Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze de la Iernut și realizarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 60 MW în 2022. De asemenea, compania va deconta integral achiziția tuturor acțiunilor reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Pentru anul 2022, Romgaz își propune realizarea unui program de investiții cu un buget de 5.962.775 mii lei. Fundamentarea bugetului aferent programului s-a făcut pe obiective ce vizează creșterea portofoliului de rezerve și resurse (onshore și offshore), compensarea declinului natural al producției de gaze naturale și producerea de energie electrică, potrivit unei informări a companiei.

Vom finaliza Centrala de la Iernut în 2022, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu în urmă cu două săptămâni. Întrebat când va fi operațională Centrala de la Iernut şi dacă se consideră vinovat de faptul că centrala nu este deja funcțională din 2020, aşa cum a promis, ministrul Popescu a precizat: “Centrala de la Iernut, sperăm să fie gata, printr-o modificare legislative, anul acesta. În 2020, am prelungit contractul care expirase exact când am depus jurământul ca ministru, atunci expira contractul de asociere. L-am mai prelungit un an de zile, le-am, dat răgaz asocierii să termine, dar, culmea tupeului, la sfârşitul anului a cerut 60 de milioane de euro în plus ca să finalizeze proiectul. În momentul acela am spus, gata, ajunge. Deci nu merge să-ţi baţi joc de o investiţie pe care Romgaz a plătit-o, şi-a ţinut plăţile la termen, nu are întârzieri de plată, dar, din păcate, vechea conducere a Romgaz nu a urmărit investiţiile, pentru că dacă urmărea investiţiile, nu se ajungea aici”.

Anul trecut, cel mai mare producător de gaze naturale din România a înregistrat  o creștere de peste 35% a profitului net, acesta fiind de 1,697 miliarde de lei. Profitul net bugetat pe 2022 ar urma să fie cu 2,1% mai mare decât cel din 2021, potrivit proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pe 2022, ce urmează a fi aprobat de acționari, în ședința programată pentru data de 28  februarie.

Volumul taxelor (inclusiv redevențele) care trebuie plătite de companie va crește de aproape 3,8 ori, până la 7,39 miliarde de lei. Redevența este mai mare cu 681.033 de lei, respectiv 1,387 milioane de lei, ca urmare „în mare parte a creșterii prețurilor de reeferință folosite în calculul obligației de plată”, potrivit unei informări a Romgaz. Și impozitul pe venitul suplimentar a crescut cu 4,772 milioane de lei, până la 6 milioane de lei, urmare a majorării prețurilor la gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “Romgaz își propune finalizarea Centralei de la Iernut și realizarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 60 MW, în 2022”

  1. Cu scuzele de vigoare dom Virgil, poate ve-ti pune in functiune centrala de la Iernut dupa ce o sa dobanditi proprietatea asupra ei si finalizarea proceselor intentate de acest consortiu tupeist ……

  2. Ministerul Energiei , in regim de urgenta sa convoace toate partile implicate, sa stabileasca un program cu termene ,responsabilitati ,analize lunare de stadiu.Dupa fiecare stadiu realizat si insusit sa se gaseasca solutii si pentru plata !Totul sa existe vointa de reincepere a lucrului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.