Rompetrol Rafinare în T1: cifră de afaceri de un miliard de dolari, au scăzut substanțial pierderile

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Rompetrol Rafinare în T1: cifră de afaceri de un miliard de dolari, au scăzut substanțial pierderile

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în T1 2021, o cifră de afaceri brută de peste un miliard de dolari, cu 8% deasupra nivelului din T1 2020, datorită unei creșteri ușoare a vânzărilor, rezultate care au fost susținute și de majorarea marjei brute de rafinare, de la 29,1 USD/tonă în primele trei luni din 2020, la 34 USD/tonă în primele trei luni din acest an.

De asemenea, profitul operațional (EBITDA), a ajuns, de la o valoare negativă de aproximativ 15,5 milioane de dolari în T1 2020, la un nivel pozitiv de aproape 30 de milioane de dolari, în T1 2021. În același timp, pierderea netă s-a contractat, de la peste 87 de milioane USD în primele trei luni ale anului precedent, la sub 15 milioane USD în primele trei luni din 2021.

Compania a reușit, în primele trei luni ale anului, o îmbunătățire semnificativă a  indicatorilor financiari, față de cei consemnați în perioada similară din 2020 – începutul pandemiei de COVID-19 în Romania și pe plan internațional. În continuare, rezultate companiei sunt influențate de volatilitatea din mediul de piață și de efectele cauzate de pandemia COVID-19.

„Am trecut peste un an foarte dificil, din toate punctele de vedere, în care am avut o presiune fără precedent în piața de profil. Cu toate acestea, am reușit finalizarea cu succes a reviziei generale a rafinăriei Petromidia, care ne asigură, în prezent, funcționarea la nivel optim, dar și posiblitatea de a ne adapta producția la cererea în creștere de produse petroliere. Împreună cu diviziile de retail ale Grupului din Romania, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia continuăm să fim un pilon de stabilitate în asigurarea de produse petroliere de calitate, dar și sprijin în lupta împotriva pandemiei”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare.

Mediul global din industria de oil&gas rămâne unul volatil, cu un prim trimestru al anului influențat de creșterea prețului țițeiului la un nivel record pentru ultimele 13 luni. Totodată, la începutul lunii martie, OPEC+ a decis să nu mărească producția, deoarece așteaptă o recuperare solidă a cererii, chiar dacă începerea campaniilor de vaccinare anti-COVID a întărit perspectivele economice.

În ciuda condițiilor de piață nefavorabile, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în perioada ianuarie-martie 2021 s-a ridicat la 245 de milioane de dolari, în creștere cu 16% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020. Peste 40% (în crestere cu 4% față de perioada precedentă) din carburanții obținuti au fost livrați la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Georgia), cât și către alți parteneri tradiționali din regiunea Europei Centrale și de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 378 milioane USD în trimestrul 1 al lui 2021.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *