Rompetrol Rafinare, la 9 luni: CA a crescut cu 44%, profitul a scăzut cu 41%

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Rompetrol Rafinare, la 9 luni: CA a crescut cu 44%, profitul a scăzut cu 41%

Rompetrol Rafinare a înregistrat o creştere cu peste 44% a cifrei brute de afaceri în primele nouă luni ale acestui an, pe fondul trendului ascendent al cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, însă rezultatul net a scăzut cu 41% în urma impactului negativ din diferenţele de curs valutar şi alte evenimente cu caracter nerecurent, a anunțat compania membră a KMG Internaţional, printr-un comunicat. Cifra de afaceri brută a ajuns la 4,1 miliarde de dolari, iar profitul net la circ 33,3 milioane de dolari.

„Rezultatul net consemnat de Rompetrol Rafinare în primele trei trimestre ale anului a fost pozitiv, de circa 33,3 milioane USD, în scădere cu 41% datorită impactului negativ din diferenţele de curs valutar şi alte evenimente cu caracter nerecurent. La acestea s-a adăugat şi volatilitatea cotaţiilor materiilor prime şi a produselor petroliere, ţiţeiul apreciindu-se în primele 9 luni cu 39%, iar carburanţii cu 28% pentru benzina Euro 5 şi 35% în cazul motorinei Euro 5”, precizează comunicatul Rompetrol Rafinare.

Cele două rafinării – Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti şi-au majorat în primele 9 luni cu 19% cantităţile de materii prime procesate, ajungând la 4,73 milioane tone şi respectiv, 314.000 tone.La nivel european, marjele de rafinare au înregistrat o scădere cu 13,1% în perioada ianuarie-septembrie faţă de perioada similară din 2017 şi s-au stabilizat la o medie de 48,2 dolari/tonă. Nivelul mediu de 72 dolari/baril atins de cotaţia ţiţeiului este cel mai ridicat din ultimii 4 ani, cu un maxim de 83,6 dolari/baril în 28 septembrie 2018, se  specifică în comunicat. Compania şi-a continuat în acest an programele de optimizare a costurilor de procesare şi a cheltuielilor operationale, rafinăria Petromidia reuşind îşi îmbunătăţească cu 5% marja brută de rafinare.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,69%)


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *