Rompetrol Rafinare – profit net în creştere cu 23% în S1. Rafinăria Petromidia, record la producție și consum redus de energie

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Rompetrol Rafinare – profit net în creştere cu 23% în S1. Rafinăria Petromidia, record la producție și consum redus de energie

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat un profit net consolidat în valoare de 22 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, informează un comunicat al grupului KMG International.

rompetrol-300x160Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat o creştere cu 60% în primele 6 luni ale anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, fiind de 90 de milioane de dolari. Cifra de afaceri brută s-a diminuat în primul semestru cu 14%, până la 1,7 miliarde de dolari.

Reprezentanții companiei precizează că evoluţia pozitivă a indicatorilor companiei a fost susţinută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2016 de rafinăriile Petromidia şi Vega (+4%), în condiţiile optimizării proceselor tehnologice. Vânzările de carburanţi au fost, de asemenea, în creştere, în special pentru piaţa internă (+10% în S1 2016 comparativ cu perioada similară a anului 2015).

‘Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia – peste 5 milioane tone anual şi a gradului de flexibilitate a acesteia, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale. Prin capacitatea disponibilă de rafinare, dar şi logistica dezvoltată în Marea Neagră pentru transferul ţiţeiului prelucrat şi activităţile de export şi trading, KMG International reprezintă un pol energetic de stabilitate din punctul de vedere al siguranţei aprovizionării cu materie primă, precum şi în ceea ce priveşte echilibrul în consumul naţional de carburanţi’, a declarat Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare.

Rafinăria Petromidia a înregistrat un nou record de producţie în prima jumătate a anului 2016. Cantitatea de materie primă procesată a atins un nivel de peste 17.000 de tone pe zi, în luna iunie, cea mai mare cantitate zilnică prelucrată de la punerea sa în funcţiune (1979). De asemenea, Petromidia a înregistrat un nou record în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie, indicele EII (Energy Intensity Index) atingând cel mai scăzut nivel din istoria unităţii de producţie – 90.8 puncte. Rafinăria Vega a prelucrat 35.800 tone de Bitum, cantitate mai mare decât cea estimată iniţial, pe fondul creşterii cererii regionale.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

4 comentarii la “Rompetrol Rafinare – profit net în creştere cu 23% în S1. Rafinăria Petromidia, record la producție și consum redus de energie”

  1. Reteaua Rompetrol a depasit demult Romania: compania opereaza atât în țări vecine precum Bulgaria, Moldova și Ucraina, țări din Est precum Georgia și Turcia, dar și în state occidentale precum Franța, Spania, Olanda și Elveția. Într-o bună măsură ne reprezintă țara, chiar dacă acum e o companie străină.

  2. Rompetrol este o companie foarte mare, una dintre cele mai mari din tara: are circa 5.000 de angajați în România, peste 50.000 de persoane depind de activități și operațiuni.

  3. KMG International investeste mereu profiturile: anul acesta a deschis 2 noi benzinarii, in valoare de 7 milioane de euro si mai urmeaza inca 9.

  4. Brandul Rompetrol este unul regional și ar trebui să ne mândrim cu el, pentru ca reprezinta Romania. Rompetrol este pe locul doi la exporturi, dupa Dacia Renault.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.