Rompetrol Rafinare, profit operational în scădere cu 50% în T1. Rezultatele financiare, afectate de condițiile din piața internațională

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Rompetrol Rafinare, profit operational în scădere cu 50% în T1. Rezultatele financiare, afectate de condițiile din piața internațională

Rompetrol Rafinare raporteaza un profit operational în scădere cu 50% in primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, respective 17,163 milioane de dolari, pe fondul evoluţiilor din pieţele internaţionale.

Independent de activitatea operațională, rezultatele financiare din T1 au fost afectate de condițiile din piața internațională. EBITDA și rezultatul net au fost influențate negativ de volatilitatea ridicată din mediul de piață, care a dus la o presiune importantă asupra marjelor brute de rafinare (35,1 USD/t în T1 din 2019, comparativ cu 44,5 USD/t în T1 din 2018), alături de presiunea prețurilor pieței de gaze naturale și energie electrică, crescând în mod semnificativ de la nivelurile din 2018. Astfel, rezultatul operațional (EBITDA), afectat de elementele enumare mai sus, a înregistrat o scădere de aproximativ 50% în T1 2010 – peste 17 milioane USD, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

„Rompetrol Rafinare este în continuare un barometru de performanță, fapt certificat de rezultatele operaționale aflate pe același trend impus în ultimii ani. Suntem foarte mulțumiți de eforturile specialiștilor noștri, care mențin standardele de producție foarte ridicate. Rezultatele financiare sunt determinate 100% de factori pe care nu îi putem controla, dar suntem ferm convinși că până la finalul anului vom vedea îmbunătățiri pe piața internațională. Am intrat în al 12-lea an de operare în România și, cu siguranță, experiența acumulată din 2007 și până în prezent ne va ajuta să consemnăm rezultate foarte bune până la finalul anului”, a declarat Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare, citat in comunicat.

Rezultate operaționale foarte bune pentru rafinăriile Petromidia și Vega

Rompetrol Rafinare, membru al Grupului KMG International, continuă să înregistreze performanțe operaționale foarte bune la rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. În primul trimestru al lui 2019, la cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne din Sud-Estul Europei au fost procesate peste 1,5 milioane de tone de materii prime, un nivel asemănător celui din primul trimestru al anului trecut.

Din punct de vedere operațional, rafinăria Petromidia a reușit în primul trimestru din 2019 să atingă un nivel de materie primă procesată de 1.51 milioane de tone, din care 1.35 milioane de tone de materii prime procesate în unitatea de Distilare Atmosferică și în Vid, în creștere cu peste 14 kt în comparație cu perioada similiară de anul trecut. Îmbunătățirile pe una dintre instalațiile principale din rafinărie se datorează implementării software-ului Advanced Process Control, care a ajutat la atingerea unui nivel foarte înalt de alimentare a rafinăriei în perioada de iarnă, sustin reprezentantii Rompetrol Rafinare.

Rafinăria Vega (unitate de procesare care funcționează de 114 ani și singurul producător intern de bitum și hexan) a înregistrat în primele trei luni ale anului un volum de 79 kt de materii prime procesate, în creștere față de aceeasi perioada a anului trecut cu aproximativ 3%. Totodată, gradul de utilizare a capacității de rafinare a ajuns la 95,77%, în creștere 2,83% față de perioada similară a anului trecut, mare parte datorită creșterii cererii de bitum.

În acest an, Rompetrol Rafinare și-a propus să depășească pragul de 6 milioane de tone de materii prime procesate, fapt ce ar reprezenta un nou record istoric.

După primele 3 luni din 2019, compania a raportat pierderi nete de 14 milioane de lei, faţă de 3,779 milioane de lei în perioada ianuarie – martie 2018.

La nivel de grup, cifra de afaceri brută consolidată consemnată în T1 a depăşit 1,13 miliarde dolari, într-o uşoară scădere faţă de nivelul atins în T1 2018 (1,2 miliarde dolari).

Potrivit companiei, rata inflaţiei din România, în creştere cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi fluctuaţia monedelor de importanţă la nivel global (deprecierea leului în raport cu dolarul american cu aproximativ 4% comparativ cu paritatea din decembrie 2018) au dus la un context economic care afectează rezultatul financiar general.

Pe segmentul de petrochimie, care cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare şi activitatea societăţii Rompetrol Petrochemicals SRL, producţia totală de polimeri din T1 2019 a fost de 29 kt, în scădere cu 32% faţă de T1 2018, când s-au produs 43 kt, o scădere controlată cauzată de presiunea marjelor de piaţă aflate la cel mai redus nivel înregistrat în ultimul deceniu. Vânzările au fost menţinute, însă, la un nivel similar cu cel din T1 2018, păstrându-se cota de piaţă prin vânzări din stocurile existente, precizează sursa citată.

Pe segmentul de distribuţie, care include rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, cifra de afaceri brută consolidată a depăşit 654 de milioane dolari în primul trimestru din 2019, în creştere cu 9% comparativ cu perioada similară din anul trecut. Vânzările în retail au înregistrat, de asemenea, creşteri de 9% la carburanţi retail, respectiv 19% la carburaţi en-gros La finalul lunii martie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 926 de puncte de comercializare (staţii proprii, staţii partner şi staţii mobile).

Pentru 2019, la nivelul Rompetrol Rafinare a fost aprobat un buget de investiţii de peste 63 de milioane dolari, din care peste 50 de milioane dolari vor fi folosiţi pentru lucrări de îmbunătăţire, mentenanţă şi conformare la principalele instalaţii din Petromidia, potrivit comunicatului.

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat peste 319 milioane dolari în primul trimestru al anului 2019. Principalii acţionari ai companiei sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%)


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *