Rompetrol Rafinare și-a planificat investiții de peste 46 milioane de dolari în 2023

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Rompetrol Rafinare și-a planificat investiții de peste 46 milioane de dolari în 2023
  • Sunt programate reviziile generale ale rafinăriilor Petromidia și Vega în 2024

KazMunayGas International (KMGI), companie din care fac parte Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, are planuri mari de investiții în  România. Valoarea planificată a investițiilor totale la Rompetrol Rafinare (din care fac parte rafinăriile Petromidia și Vega), pentru 2023, este de peste 46 milioane de dolari, aproximativ 40 de milioane de dolari fiind direcționati către Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară, capabilă să asigure circa 40% din capacitatea națională de rafinare, potrivit unui comunicat al companiei.

Pe de altă parte, Rompetrol Rafinare rămâne unul dintre cei mai semnificativi contributori la bugetul statului. Anul trecut a virat la diferitele bugete ale statului peste 7 miliarde de lei, iar în primul trimestru din acest an – peste 1,65 miliarde de lei.

Potrivit KMGI, anul viitor sunt programate reviziile generale ale rafinăriilor Petromidia și Vega, necesare pentru menținerea instalațiilor la capacitatea actuală, pentru menținerea disponibilității mecanice a instalațiilor, pentru menținerea fiabilității echipamentelor în timpul operării și pentru siguranța în exploatare. De aceea, din totalul investitiilor planificate pentru acest an, aproximativ 30 milioane de dolari sunt alocate pentru mentenanța capitală, în timp ce majoritatea proiectelor derulate în 2023 sunt premergatoare acestei revizii generale din 2024.

În perspectiva reviziei generale, o operațiune ce va decurge pe parcursul a câteva săptămâni, sunt necesare activități premergătoare, de pregătire a acesteia. Astfel, programul „Reabilitatea echipamentelor statice din Rafinărie” are ca obiectiv crearea condițiilor de operare a rafinăriei la capacitatea maximă de țiței procesat, asigurând răcirea eficientă a fracțiilor gazoase transformate în benzină, o îmbunătățire a procesului tehnologic, eficiență mai mare și creșterea a calității și a producției. Activitatea principală a programului este fabricarea și înlocuirea de echipamente statice pentru o funcționare adecvată a instalațiilor rafinăriei. De asemenea, se vor schimba catalizatorii din Rafinărie. În plus, anul acesta se vor derula programe de reabilitare a unor rezervoare: 1 rezervor de benzină, cu o capacitate de 5.000 de metri cubi, 1 rezervor de distilat hidrofinat în vid, cu o capacitate de 5.000 de metri cubi și 4 rezervoare de motorină, cu o capacitate de 10.000 de metri cubi.

Anul acesta se finalizează și pachetul de măsuri de siguranță pentru instalațiile de hidrofinare din Rafinăria Petromidia, demarat în 2022, scopul principal al proiectului constând în dezvoltarea și implementarea unui pachet de măsuri pentru creșterea siguranței operaționale în punctele de separare dintre secțiile de înaltă și joasă presiune aferente instalațiilor de hidrofinare.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *