Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat un profit brut de 2,78 milioane de USD în primul semestru din acest an pe fondul majorării cotaţiilor la ţiţei cu 36%. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 50%, la 2,6 miliarde USD, se precizează într-un comunicat al companiei.
Pe fondul unei majorări cu 27% a materiilor prime procesate de unităţile sale de producţie (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie), compania a obţinut în S1 un rezultat operaţional (EBITDA) de aproximativ 86 de milioane USD, cu 49% peste cel din primul semestru al anului trecut.
În acelaşi timp, creşterea volumului de materii prime prelucrate şi a produselor petroliere vândute, dar şi continuarea programelor de optimizare a costurilor de procesare şi a cheltuielilor operaţionale au susţinut atingerea în perioada ianuarie-iunie a unui profit net de 2,78 milioane USD, faţă de o valoare negativă de 7 milioane USD în S1 2017. „Rezultatele au fost influenţate de volatilitatea produselor petroliere, în condiţiile în care materia primă – ţiţeiul s-a apreciat cu circa 36%, ajungând în S1 la 70 USD/baril. La nivel european, marjele europene de rafinare s-au diminuat în primul semestru al anului cu peste 12% faţă de indicatorul aferent perioadei similare din 2017, în contextul unei creşteri accentuate a ţiţeiului, cu mult peste evoluţia produselor petroliere”, se menționează în același comunicat.
Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare au reuşit să îşi majoreze cu 34% cantităţile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane USD (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017).
Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 2,24 miliarde USD în primul semestru al anului, în creştere cu aproximativ 60% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. Majorarea a fost determinată în principal de cotaţiile ridicate ale ţiţeiului şi ale produselor petroliere.
Rezultatele financiare au fost susţinute de îmbunătaţirea cu 25% a marjei brute de rafinare a unităţii de la malul Mării Negre până la un nivel de 49,6 USD/tonă şi cu 27% a cantităţilor de materie primă prelucrată şi a carburanţilor comercializaţi, pe fondul continuării programelor de optimizare a proceselor de producţie şi energie (creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi de eficientizare a costurilor de operare – începute în 2014 şi continuate până în prezent.
Divizia de petrochimie a înregistrat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 114,3 milioane USD, în creştere cu 43% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2017. În prezent, aceasta este singurul producător de polimeri din România. Pe fondul marjelor reduse şi a volatilităţii ridicate ale preţurilor materiei prime şi a produselor petrochimice, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost unul negativ, de circa 8,8 milioane USD. În acelaşi timp, rezultatul net a fost de asemenea unul negativ, de 19 milioane USD.
Segmentul de distribuţie a înregistrat în perioada ianuarie-iunie o creştere de 38% a cifrei brute de afaceri faţă de S1 2017, pe fondul unei îmbunătăţiri cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi pe piaţa internă (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat). În prima jumătate a anului, cererea internă de carburanţi a fost afectată atât de condiţiile meteo severe din primul trimestru, cât şi de cele economice generale (supraacciza la carburanţi – transportatori, curs valutar/inflaţie, evoluţia internă şi internaţională a preţurilor). În acord cu prognozele interne, piaţa internă a consemnat o creştere a volumelor de circa 2% în prima jumătate a anului.
Astfel, Rompetrol Downstream a reuşit o creştere cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi, de la 1,03 milioane de tone în S1 2017 la 1,15 milioane de tone în primul semestru al acestui an. Pe segmentul de retail, compania a consemnat o creştere a volumelor de 3%, evoluţia fiind susţinută de impactul programului de rebrading al staţiilor Rompetrol, continuarea programelor de optimizare şi reducere a costurilor operaţionale, dar şi de deschiderea a 2 noi staţii în Bacău şi Baia Mare. Pe segmentul de en-gros, aceasta şi-a extins prezenţa de la începutul anului cu 62 de noi baze interne de 9 şi 20 de metri cubi, cantităţile totale vândute pe acest canal fiind cu 11% în S1 2018 peste cele din perioada similară a anului trecut. La finele lui iunie 2018, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 869 de puncte de comercializare (staţii proprii, staţii partener, staţii expres, baze interne), în creştere cu 80 de unităţi faţă de iunie 2017.