O investiție de 1 miliard euro în sectorul petrolier, contribuție triplă la PIB

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic O investiție de 1 miliard euro în sectorul petrolier, contribuție triplă la PIB

O investiție de 1 miliard de euro în sectorul petrolier contribuie cu 3,2 miliarde de euro la Produsul Intern Brut (PIB) și asigură peste 45.000 de locuri de muncă nou create sau menținute în economie, potrivit unui studiu prezentat de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). Studiul, realizat de compania de consultanță KPMG,a avut drept scop analizarea impactului multiplicator al investițiilor din upstream onshore (explorare și producție de țiței și gaze naturale pe uscat) în România, a precizat Bogdan Văduva, coordonatorul Departamentului de energie și resurse naturale din cadrul companiei de consultanță.

Ropepca-site-main-image

„Investiția luată în calcul de 1 miliard de euro a fost împărțită în 500 de milioane de lei pe partea de gaze naturale și 500 de milioane de euro pe partea de țiței. Am luat în calcul o investiție pe 10 ani, cu un preț al țițeiului de 48 de dolari, și unul al gazelor de 18 euro pe MWh”, a explicat Văduva, în cadrul unei conferințe de presă organizată de ROPEOCA.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active.

Artur Stratan, președintele Asociației a insistat că noul cadru fiscal din domeniul petrolier ar trebui să se aplice doar zăcămintelor noi, nu și celor care în prezent sunt în exploatare.”Există discuții de doi ani privind un nou regim fiscal. Toată lumea spera că vom avea ceva concret în 2015, acum toți speră că vom ști în 2016, însă fereastra de timp de îngustează din ce în ce mai mult. Au fost foarte multe contradicții. Statul și-a propus introducerea unui impozit petrolier, însă vrem ca noul cadrul fiscal să se aplice doar acordurilor petroliere noi, nu și zăcămintelor care sunt acum în exploatare. Nu putem schimba caii în mijlocul cursei”, a arătat Stratan, citat de Agerpres.

 

El a explicat că deja multe zăcăminte au devenit nerentabile, după scăderea abruptă a prețurilor la țiței, și, din informațiile deținute de ROPEPCA, câteva zeci de zăcăminte ar urma să se închidă în 2016 din această cauză.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.