“Să punem Oamenii din energie în lumină”. Andra Aida Pop, Inginer Șef, lucrează de 35 de ani la CNE Cernavodă: “Ïn anii de punere în funcțiune a Unităților 1 și 2, mulți ingineri de sistem erau femei, capabile de lucruri mărețe profesional. Mândria de a fi într-un domeniu de vârf este aparte”

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential “Să punem Oamenii din energie în lumină”. Andra Aida Pop, Inginer Șef, lucrează de 35 de ani la CNE Cernavodă: “Ïn anii de punere în funcțiune a Unităților 1 și 2, mulți ingineri de sistem erau femei, capabile de lucruri mărețe profesional. Mândria de a fi într-un domeniu de vârf este aparte”

“Ceea ce m-a marcat și mă trece un fior și astăzi, a fost ziua în care am sincronizat pentru prima dată Unitatea 1 la rețeaua națională, în iulie 1996. Eram în Camera de Comandă pentru că mă ocupam de monitorizarea și ajustarea sistemelor din responsabilitate. Mi-am sunat familia, emoția m-a împins să îi sun, le-am spus că suntem sincronizati la rețea, un IDEAL după atâția ani de muncă, de 12, 14, 16 ore/zi. Dar era meseria noastră. Parcă eu făcusem centrala. Eram mândră, eram emoționată,  simțeam apartenența, aceeași apartenență pe care o simt și astăzi”

Andra Aida Pop, Inginer Șef la Departamentul Dezvoltare Investiții, CNE Cernavodă

“Să punem Oamenii din energie în lumină” a fost tema Galei InvesTenergy dedicată specialiștilor din sectorul energetic. Am premiat, în cadrul primei ediții a Galei, o parte dintre specialiștii merituoși, pentru activitatea lor de zi cu zi, pentru profesionalism, dedicare și performanțe.

Continuăm să prezentăm pe www.investenergy.ro și să punem Oamenii din energie în lumină, urmând ca la finele anului să organizăm o nouă ediție a Galei InvesTenergy dedicată specialiștilor în energie.

Astăzi, vă prezentăm o Doamnă din echipa Nuclearelectrica, care lucrează la CNE Cernavodă de aproape 35 de ani. Andra Aida Pop este Inginer Șef la Departamentul Dezvoltare Investiții. Conduce un departament de 50 de oameni dedicați, care gestioneaza în prezent  un portofoliu de 46 de proiecte de investiții, printre care 2 proiecte strategice:  Depozitul Intermediar de Combustibil Ars și Schimbarea destinației Unității 5.

Andra Pop și-a început activitatea în 1987, când a găsit un șantier. Povestea parcursului ei profesional este în sinonimie perfectă cu dezvoltarea centralei nucleare începând de la șantierul pe care l-a “găsit” la intrarea ei în echipă în 1987 și până la excelența nucleară din 2022. “Atenție când îți alegi un drum în viață! Eu am selectat din povața tatălui meu, care îmi spunea că atunci când îți alegi acest drum, trebuie să ții cont de 3 aspecte:  Să-ți placă, pentru că toata viața vei face asta; să faci cu ușurință, să nu te chinui, să simți că ai abilitățile necesare și să îți confere un confort material. Când nu se gândește la nevoi materiale, omul poate face minuni”, spune Andra Pop.

A absolvit Facultatea de Energetică și Electrotehnică, secția Termoenergetica, în anul 1987 cu o medie competitivă, rezultat care i-a permis dublă repartiție în conformitate cu regulamentul “epocii”, incluzând  un mult râvnit post în cercetare (la acel moment) care devenea accesibil doar dupa finalizarea perioadei de stagiatură în producție, de 2 ani, unde opțiunea ei a a fost CNE Cernavodă. A fost, așa cum o numește acum “o conjuctură”, care s-a transformat în acel drum în viață despre care îi povestea tatăl.

A intrat într-un colectiv care a asimilat-o repede, la secția Turbogenerator și Sisteme Auxiliare într-o perioadă de acomodare și facilitare a tranziției. Andra Pop își amintește “impactul a fost dur, centrala era un șantier, mii de muncitori; iar eu, eram tânără, veneam din zona idealistă a școlii”.

A început cu învățarea  sistemelor, cu mersul  în instalație, unde – spune ea – “totul era la scară macro, nu mai văzusem așa ceva. Dar mi-a placut, am găsit în practică parte din noțiunile pe care le învățasem teoretic în școală și asta mi-a placut…și m-a atras”.

O carieră de 35 de ani se construiește cu multă muncă, pasiune, încăpățânare, dorința de a învăța, de a reuși, de a transforma. Era practic un copil când a început…“Plecam dimineața, nu știam când se făcea ora 16:00, absorbeam atâta informație că nu îmi dădeam seama de trecerea timpului”, spune ea. “Au trecut cei doi ani de practică, au survenit și schimbări în țară (revoluția din anul 1989) și era momentul să reevaluez opțiunea viitorului. Șeful meu de la acel moment mi-a sugerat să renunț la cercetare și să rămân în echipa CNE Cernavodă pentru că va urma o perioadă  provocatoare, de punere în funcțiune, activitate  în care mă voi regăsi prin felul meu de a fi. Recomandarea domniei sale, un om cu experiență acumulată deja la acea vreme, m-a ajutat să înclin balanța alegerii – aceea de a rămâne în echipa CNE Cernavodă”, adaugă Andra Pop.

Odată luată decizia, Andra Pop a fost selectată pentru perioada de pregătire în cadrul grupului, care urma să pună în funcțiune Unitatea 1.  Și de aici începe aventura carierei ei: “Era noroi, se lua lumina, erau condiții grele. Dar am ales cu sufletul”, spune ea.

În perioada 1992-1996, perioada de punere în funcțiune a Unității 1, Andra a făcut parte din  Serviciul Turbogenerator și Sisteme auxiliare, ceea ce a pus bazele experienței ei, caracterizând peste ani, acea perioadă ca fiind “încordată” prin complexitate.

“Am învățat mult de la oameni de suflet, perioadele unice în dezvoltarea centralei fiind nu doar o sursa de experiență practică, cât și adevărate lecții de leadership. Aveam copilul mic, familia m-a susținut mult. Au fost zile când stăteam mai mult de 20 de ore la muncă, zilele când se făceau teste funcționale integrate ale sistemelor”, spune Andra Pop, continuând: “Ceea ce m-a marcat și mă trece un fior și astăzi, a fost ziua de  iulie 1996, ziua în care am sincronizat pentru prima dată Unitatea 1 la rețeaua națională. Eram în Camera de Comandă pentru că mă ocupam de monitorizarea și ajustarea sistemelor din responsabilitate. Mi-am sunat familia, emoția m-a împins să îi sun, le-am spus că suntem sincronizati la rețea, un IDEAL după atâția ani de muncă, de 12, 14, 16 ore/zi. Dar era meseria noastră. Parcă eu făcusem centrala. Eram mândră, eram emoționată, simțeam apartenența, aceeași apartenență pe care o simt și astăzi”.

Apoi , în 2003, a fost selectată în echipa care a pus în funcțiune în Unitatea 2 (sincronizată în 2007). Coordona  la acel moment mai multe sisteme din aria tubogeneratorului și a sistemelor sale  auxiliare. Doar făcuse o “a doua facultate la Unitatea 1”.

“La înființarea CNE Prod în  2008 când  “s-au unit”  organizatoric cele 2 Unități, am avut posibilitatea și am ales “să virez” către Serviciul de Investiții, pentru că știam că acolo voi găsi ceva din activitatea de punere în funcțiune a unităților nucleare, activitate atât de dragă mie, însă la un alt nivel; urma să am de-a face cu retehnologizări, cu extinderi, cu modernizări și îmbunătățiri aduse în zona tuturor sistemelor centralei. Se extindea practic aria de activitate, dar și de expertiză”, precizează Andra Pop.

Mai aflăm de la ea că, după aproape 35 de ani de muncă, merge cu aceași plăcere la serviciu pentru că ei, oamenii centralei, sunt cei care au făcut această mașinărie să meargă. Andra rememorează pasiunea colegilor care au fost martori la etapele construcției din anii 1984-1986, când au fost aduse pe platfoma CNE echipamentele agabaritice (vasul Calandria).

Azi toate sunt la locul lor, România prin Nuclearelectrica și CNE Cernavodă operează una dintre cele mai performante centrale nucleare din lume. Au de ce să fie mândri toți acești experți extraordinari care au renunțat la viața lor pentru un ideal. Au de ce sa fie mândre generațiile de azi care au învâțat  și învcontinuare de la ei.. Pentru că un reper de profesionalism românesc este construit de la zero, din noroi, de oameni care au avut doar un ideal,  pe care l-au transformat în realitate cu sudoarea frunții și a mâinilor, dar pe care puțină lume îi cunoaște.  Nimic nu vine pur și simplu. Tot ce este extraordinar s-a bazat pe oameni extraordinari, oameni ca Andra.

Ea le-a trăit pe toate în centrală, le-a crescut în felul ei, azi încă construiește, dar și dă mai departe. Ar fi putut să iasă la pensie încă de acum 4 ani, dar nu se vede în postura de pensioner – stând acasă. Anul trecut și-a asumat să ducă mai departe Programul de Investiții preluând conducerea departamentului.

 “Am avut un parcurs firesc în carieră, cât să consolidez experiența de care aveam nevoie. Îmi doresc să continui, să am proiecte finalizate, îmi doresc ca SNN să rămână o companie de top, să fie  respectata pentru ceea ce face“, spune Andra.

Timpul liber pentru Andra este limitat, ascultă muzică, citește beletristică, călătorește. Și e bunică, are 2 nepoți. Dacă ar avea o zi în care să facă doar ce dorește ea, fără nicio condiționare, alege dintr-o clipire “Să-mi văd nepoții mai mult, să fiu parte din viața lor”.

Tinerilor le transmite să nu abandoneze, să nu se sperie, să învețe la fiecare pas. Tinerilor din echipa ei le transmite să rămână cu mândria de a aparține acestei companii, să fie conștienți de conduita exemplară pentru acest domeniu, să culeagă momente de suflet și de mândrie pe cât a cules ea în acești 35 de ani.

Andra este o femeie fabuloasă cu o carieră cum rar întâlnești, într-un domeniu unic. “Ïn anii  de punere în funcțiune a unităților 1 și 2, mulți ingineri de sistem erau femei, capabile de lucruri mărețe profesional. Mândria de a fi într-un domeniu de vârf este aparte. O femeie poate să facă mult mai mult decât își imaginează, tot ce îi trebuie este încredere în forțele proprii”, afirmă Andra Pop.

Mulțumiri Nuclearelectrica pentru posibilitatea de a o cunoaște și prezenta pe Andra Aida Pop.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la ““Să punem Oamenii din energie în lumină”. Andra Aida Pop, Inginer Șef, lucrează de 35 de ani la CNE Cernavodă: “Ïn anii de punere în funcțiune a Unităților 1 și 2, mulți ingineri de sistem erau femei, capabile de lucruri mărețe profesional. Mândria de a fi într-un domeniu de vârf este aparte””

  1. Felicitări Andra pt dăruire și entuziasm. Mult succes în următoarele proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.