Salvarea vine tot din Parlament. Prosumatorii scapă de autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice. Deputații din 3 Comisii au aprobat o propunere legislativă ce modifică Legea 50/1991. Amendamentul aparține Comisiei lui Iancu

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Salvarea vine tot din Parlament. Prosumatorii scapă de autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice. Deputații din 3 Comisii au aprobat o propunere legislativă ce modifică Legea 50/1991. Amendamentul aparține Comisiei lui Iancu
  • In Raportul comun inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, se precizeaza ca propunerea legislativa a fost adoptata, cu unanimitate de voturi, in ședința comuna din data de 16 aprilie, pentru deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori

Veste buna pentru viitorii prosumatori: scapa de autorizatia de construire pentru panouri fotovoltaice.

Sursa foto: EFdeN

Deputatii din 3 Comisii – Comisia pentru industrii si servicii, Comisia pentru Administratie publica si amenajarea teritoriului si Comisia Juridica, disciplina si imunitati – au aprobat, rapid, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Art 11 din lege prevede ca se pot executa fără autorizaţie de construire urmatoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor…. Deputatii au aprobat urmatorul amendament propus de Comisia de industrii si servicii, condusa de Iulian Iancu, care se introduce la articolul 11, pe lista lucrarilor care nu necesita autorizatie de construire: “montarea de panouri fotovoltaice si/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pe acoperișul clădirilor, cu înștiințarea prealabilă a autorităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare”.

Astfel, romanii care doresc sa-si monteze panouri fotovoltaice si/sau panouri solare pentru incalzire, nu vor mai fi nevoiti sa obtina autorizatie de construire.

In Raportul comun inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, se precizeaza ca propunerea legislative a fost adoptata, cu unanimitate de voturi, in ședința comuna din data de 16 aprilie, pentru deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori. In acest fel se simplifica circuitul decizional, astfel incat sa se dispuna cu celeritate emiterea autorizatiilor de construire si urmarirea finalizarii acestora, intrucat in prezent s-a amplificat destul de mult procesul birocratic in acest domeniu, se specifica in Raportul comun. 

Este de precizat ca Senatul, în calitate de prima Camera sesizata, a respins propunerea legislativa in sedinta din 25 martie 2019.

Nu putem sa nu remarcam efortul si sustinerea in plan legislativ pentru prosumatori din partea Comisiei de Industrii si Servicii, condusa de deputatul Iulian Iancu. Vestile bune pentru consumatorii casnici care doresc să-și monteze panouri solare să producă energie și să devină astfel prosumatori au venit tot din Parlament, in vara anului trecut, de la Comisia lui Iancu, unde dupa un an de dezbateri aprinse, s-au aprobat soluțiile legislative mult așteptate de regenerabili și prosumeri.

In urma cu cateva zile Ministerul Dezvoltării preciza, intr-un raspuns dat unui viitor posibil prosumator,  ca obtinerea autorizatiei de construire este obligatorie pentru montarea panourilor pe case, potrivit legii. Motivul: se intervine asupra construtiei existente, citeaza e-nergia.ro.

Obţinerea autorizatiei poate dura pana la 6 luni, spun instalatorii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “Salvarea vine tot din Parlament. Prosumatorii scapă de autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice. Deputații din 3 Comisii au aprobat o propunere legislativă ce modifică Legea 50/1991. Amendamentul aparține Comisiei lui Iancu”

  1. Ce urmează publicarea în monitorul oficial și semnarea de președinte?

  2. Propunerea legislativa trebuie mai intai aprobata in Plenul Parlamentului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *