Hidroelectrica ar putea scăpa de perioada de provizorat. Acționarii Hidroelectrica – Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea – au aprobat, în ședința AGOA din 4 mai, declanșarea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica conform prevederilor OUG 109/2011 aprobată cu modificări și completări prin Legea 11/2016. Procedura va fi derulată de Consiliul de Supraveghere al companiei, potrivit Hotărârii AGOA.
Un proces de selecție pentru șase poziții de membru în CS al Hidroelectrica, contestat de o parte dintre cei 84 de candidați înscriși, s-a derulat la finele anului 2016, în perioada în care Ministerul Energiei era condus de Victor Grigorescu. Din păcate, procesul a eșuat. S-a schimbat ministrul (a venit Toma Petcu – n.r.), care a anulat procedura de selecție realizată de fosta conducere tehnocrată, neeaceptând candidații propuși în CS al Hidroelectrica. Astfel, în 2017, Hidroelectrica a fost condusă tot de șefi provizorii. Între timp, Ministerul Energiei a avut câteva intenții de a căuta o firmă care să se ocupe de recrutarea de administratori și supraveghetori la companiile din subordine, a fost pregătită documentația și transmisă în vederea publicării în SEAP. Dar, după acest anunț al ministerului, nu s-a mai întâmplat nimic.
Este de așteptat ca și de data aceasta să fie o competiție acerbă pentru șefia Hidroelectrica, fiind practic una dintre cele mai importante recrutări din ultimii ani din sectorul energetic.
Până când compania va avea un Consiliu de Supraveghere cu un mandat de 4 ani, nu de 4 luni, care să numească ulterior un Directorat cu mandat plin, la Hidroelectrica continuă provizoratul. După ce i-a revocat, acționarii au numit aceeași membri provizorii în CS. Atât Ministerul Energiei, cât și Fondul Proprietatea, au vrut să păstreze aceeași supraveghetori pentru încă 4 luni.
Astfel, mandatele actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere care expiră începând cu data de 20 mai, vor fi reînnoite cu aprobarea acționarilor.
Din același CS provizoriu fac parte: Gabriel Andronache, Karoly Borbely, Dorin-Liviu Nistoran, Ioana Andrea Lambru, Andreea Negru Ciobanu, Cristian –Nicolae Stoina și Oana Valentina Truță. Stoina, care îl înlocuiește pe Laurențiu Dan Tudor, este expert independent pe probleme economico-financiare și a lucrat la Curtea de Conturi, Consilier de Conturi, precum și la ASE – profesor, Ministerul Finanțelor – Director Executiv.
Actionarii au aprobat, totodată, durata manadatului membrilor CS de 4 luni și remunerația, egală cu de doua ori media pe ultimele 12 luni a câștigului mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economie, comunicat de INS. Acționarii sunt au aprobat și remunerația Directoratului companiei. Propunerea este de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate.
În aceeași AGOA din 4 mai, acționarii și-au dat acordul pentru bugetul de venituri și cheltuieli al Hidroelectrica pe anul 2018. Directorul General al companiei, Bogdan Badea, a anunțat o creştere a profitului brut de peste 20% în primul trimestru al anului 2018 comparativ cu trimestrul I al anului 2017. Ne aşteptăm ca profitul brut pentru primul trimestru să ajungă la peste 500 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 935 milioane lei, a afirmat Badea, intr-un interviu acordat Bursa. Hidroelectrica a avut în 2017 un profit brut record de peste 1,6 miliarde de lei.