SAPE va avea un punct de lucru în Valea Călugărească ca să se ocupe de CEF Dârzari. Comitetul de Reglementare al ANRE s-a reunit în ședință extraordinară și a aprobat acreditatea Centralei pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential SAPE va avea un punct de lucru în Valea Călugărească ca să se ocupe de CEF Dârzari. Comitetul de Reglementare al ANRE s-a reunit în ședință extraordinară și a aprobat acreditatea Centralei pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei s-a reunit în ședință extraordinară, la finele lunii aprilie,  pentru a aproba acreditatea Centralei Electrice Fotovoltaice – CEF Dârvari aparținând Societății de Administrare a Participanților din Energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi. În februarie, ANRE a acordat SAPE licență pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice.

Societatea ce aparține statului român a achiziționat, în decembrie 2020,  CEF Dârzari din comuna Valea Călugărească,  jud. Prahova, cu o capacitate de circa 5 MW, fiind astfel producător de energie electrică. În primăvara anului trecut, în urma modificării Actului Constitutiv, SAPE a primit puteri sporite și activități suplimentare, respectiv  să dobândească acțiuni la societăți și să le administreze, dar și să comercializeze energie electrică.

Acționarii societății statului au aprobat înființarea unui punct de lucru în com. Valea Călugărească, Satul Dârvari, jud. Prahova, actul  constitutiv fiind modificat în acest sens. Societatea poate înfiinţa sucursale, filiale, reprezentanţe, agenţii şi/sau puncte de lucru sau alte asemenea sedii secundare (unități fără personalitate juridică), în România şi/sau în străinătate, în condițiile legii, în baza hotărârii Directoratului, cu avizul Consiliului de Supraveghere si aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, se specifică în Actul Constitutiv, conform unei noi hotărâri AGA.

Neavând personal calificat/pregătit/cu experiență în domeniu, pentru a începe exploatarea comercială a centralei, ce presupune participarea societății la Piața angro de energie electrică – cadrul organizat de tranzacționare a energiei și a serviciilor asociate, SAPE a achiziționat  servicii de furnizare a energiei electrice la locul/locurile de consum,  precum si asigurarea transportului și distribuției energiei electrice pentru Parcul Centrala Electrică Fotovoltaică Dârvari începând cu data de 29.04.2021, pe perioada unui an. De asemenea, beneficiază de consultanță în domeniul tranzacționării energiei și de asistență la tranzacționarea certificatelor verzi.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/sape-a-achizitionat-in-decembrie-2020-centrala-electrica-fotovoltaica-darzari-cu-o-capacitate-de-5-mw-neavand-personal-calificat-are-nevoie-de-servicii-de-furnizare-a-energiei-de-consultanta-in/

SAPE a mai achiziționat, tot pentru CEF Dârzari, servicii de mentenanță și de curățare/întreținere parc/tăiere arbuști/întreținere arbori/eliminare vegetație crescută spontan de pe terenul Centralei.

SAPE, ce are ca acţionar unic Statul Romȃn, prin Ministerul Energiei, are ca activitate principală administrarea participațiilor minoritare pe care statul român le deține în unele societăți din domeniul energiei electrice și ca obiectiv eficientizarea activității, respectiv implicarea în investiții viabile și profitabile în domeniul energetic din România.  În urma divizării Electrica, SAPE a preluat și adminstrează următoarele participații: E – Distributie Dobrogea SA = 24.90%; E – Distributie Banat SA = 24.87%; ENEL Energie SA = 37,00%; E – Distributie Muntenia SA = 10,00%; ENEL Energie Muntenia SA = 10,00%; Electrica Soluziona SA = 49,00%; Bursa Română de Mărfuri = 0,58%; Hidro Tarnița S.A. = 99,36%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *