- Memorandumul privind prelungirea schemei de compensare a creşterii preţului certificatelor CO2, pe masa Guvernului săptămâna viitoare
Urmare a controalelor care au fost desfășurate la toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale, la nivelul săptămânii trecute, au fost identificate un număr de 89.195 de facturi greșite la gaze naturale, iar la energie electrică au fost identificate peste 450.000 de facturi greșite, a precizat Secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Dan Dragoș Drăgan. În urma acestor controale, desfășurate de ANPC, s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale și aplicarea neadecvată a Ordonanței 118/2021, dispunându-se refacerea acestor facturi ce au fost întocmite greșit. Potrivit oficialului Ministerului Energiei, procesul este în desfășurare, peste jumătate dintre facturile la energie electrică fiind refăcute și urmează să se prezinte datele actualizate la sfârșitul săptămânii. Suntem convinși că vom atinge targetul în ceea ce privește refacerea acestor facturi întocmite greșit inițial de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, a spus Drăgan.

Premierul Nicolae Ciucă a dorit să afle, înainte de ședința de Guvern, măsurile care au fost luate la nivelul Ministerului Energiei pentru implementarea OUG 3 privind plafonarea prețurilor la energie și gaze, precum și coordonarea cu ANRE în ceea ce privește recalcularea și transmiterea facturilor care au fost corectate și care sunt în conformitate cu consumul real. De asemenea, șeful Guvernului a cerut secretarului de stat să facă precizări legate de măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru consumatorii mari de energie și gaze.
Totodată, prin noua Ordonanță de Urgență numărul 3/2020 prin care au fost identificate și indicate noile praguri de plafonare la energie și la gaz natural pentru consumatorii casnici și consumatorii industriali, pot să vă spun că s-a urmărit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le folosesc să fie minim, deci, nu ne așteptăm la o problemă în acest sens, a mai spus Dan Drăgan. Săptămâna următoare au fost invitați toți furnizorii de gaze și energie electrică la Ministerul Energiei și, împreună cu domnul ministru Popescu, vom discuta cu dânşii și vom depune toate diligențele și măsurile necesare pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în prima fază a procesului de compensare a facturilor pe lunile noiembrie și decembrie, a completat reprezentantul ministerului.
Șeful Guvernul l-a desemnat responsabil pe Dan Drăgan,secretar de stat în Ministerul Energiei, “de toate activitățile de coordonare și de monitorizare, astfel încât să nu se mai întâmple partea aceasta de necorelare și de neajustare, practic, de corectare a softului, astfel încât să poată fi folosit ca un argument în elaborarea greșită a facturilor”.
Referitor la măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru consumatorii mari de energie și gaze, Drăgan a precizat că, la nivelul Ministerului Energiei, există două scheme de suport pentru marii consumatori, consumatorii energointensivi şi consumatorii care au un consum signifiant de energie electrică. Este vorba despre schema de exceptare la plata certificatelor verzi, o schemă care este în vigoare din anul 2014, o schemă care conduce până în anul 2030. Prin această schemă, sunt peste 100 de companii beneficiare și prin această formă sunt exceptate de un procent de plată a certificatelor verzi în facturile pe care le emit furnizorii între 60% și 85%. Această măsură și-a produs efectele și este în continuare aplicată în cadrul Ministerului, a precizat secretarul de stat. A doua măsură este cea de compensare a creșterii prețului certificatelor CO2, cu impact în prețul energiei la consumatorii energointensivi. Această schemă a fost instituită la finalul anului 2019 și este în vigoare. Au fost plătite sumele aferente anului 2019 și anului 2020. Pentru 2019 a fost plătită o sumă de aproape 400 de milioane de lei, iar la nivelul anului 2020, o sumă de 637 de milioane de lei, pentru un număr de aproximativ 34 de beneficiari, întreprinderi mari în diverse sectoare energointensive și care, datorită acestui ajutor, au reușit să își mențină competitivitatea și să facă față creșterii prețului energiei, în mare parte cauzată de creșterea prețului de tranzacționare a certificatelor de CO2. Pentru anul 2021, vom definitiva, în cursul acestui an, prelungirea schemei la Bruxelles și urmează – deja cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului, deoarece discutăm de certificatele de CO2- să venim în guvern cu memorandumul pe care l-am circulat cu dânşii, care este avizat, a precizat Drăgan.
Întrebat de premierul Ciucă când anume urmează, secretarul de stat a spus: Cred că săptămâna viitoare putem intra cu el. Deja de la Mediu avem avizul, de la Ministerul de Finanțe mai aveam câteva precizări pe care le-am încorporat în memorandum şi săptămâna viitoare vom veni cu el, ceea ce este important pentru consumatorii energointensivi, fiind în contact permanent cu asociațiile profesionale care îi reprezintă. Această schemă se dorește a fi prelungită până la nivelul anului 2030, pe baza ultimelor reglementări și directive europene, care au fost adoptate la sfârșitul anului trecut.
Da. Ziua de 1 martie avenit cu un ,,martisor,, de la hidroelectrica. O factura de 442 de lei, cu 2 penalizari incluse si un ,,sold,,de 420 lei…Acum inteleg de ce pleaca romanii, de ce fiica mea nu vrea sa mai auda de Romania…Eu am avut un consum in perioada 01.04.2022 – 01.03.2023 de 51 kWh, si Hidroelectrica imi trimite factura de 442 de lei, desi eu am mai platit 2 facturi in valoare de 17 lei in aceasta perioada. In sept.2022 am trimis indexul corect dar pana in 01.03.2023 nu a fost inregistrat de companie. E penibil ce se intampla. Sunt foarte dezamagita. Cum au calculat penalizari de 14 lei la un consum de 13 Kwh? Si pt ce soldul de 420 lei, cand eu mai aveam de plata 20 lei? Ce sistem de calcul au aplicat? 2 zile am sunat si nu a raspuns nimeni de la Hidroelectrica. Mai au constiinta acesti oameni?