Scade vârsta de pensionare pentru mineri și energeticieni care lucrează în condiţii speciale de muncă. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Info Legislativ, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Scade vârsta de pensionare pentru mineri și energeticieni care lucrează în condiţii speciale de muncă. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților
  • Cristina Prună, Vicepreședinte Camera Deputaților: Votul pozitiv de astăzi este un act de recunoaștere a condițiilor grele de muncă adresat miilor de mineri și energeticieni care ar fi devenit victime ale disponibilizării prevăzute în planurile de restructurare din Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara

Scade vârsta de pensionare pentru mineri și energeticieni care lucrează în condiţii speciale de muncă. Proiectul de Lege pentru completarea alin.(1) al art.30 şi pentru modificarea art.56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptat de Camera Deputaților astăzi, 16 iunie, cu 302 voturi pentru, 1 vot contra și 4 abțineri. Camera Deputaților este Cameră decizională.

Anunțul a fost făcut și de Cristina Prună, Vicepreședinte Camera Deputaților, pe facebook. Am susținut acest proiect de lege alături de colegul meu Radu Miruţă încă din primul moment, spune Prună, subliniind că “votul pozitiv de astăzi înseamnă încă un pas luat pentru asigurarea unei tranziții cu adevărat juste pentru Gorj și Valea Jiului. Este un act de recunoaștere a condițiilor grele de muncă adresat miilor de mineri și energeticieni care ar fi devenit victime ale disponibilizării prevăzute în planurile de restructurare din Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara. Restructurările CEO și CEH nu pot avea loc în detrimentul miilor de angajați. Vorbim de zone monoindustriale unde nu există în prezent alternative economice și locuri de muncă pentru cei care lucrează în prezent în minerit. Proiectul de lege adoptat astăzi reprezintă o soluție decentă pentru oameni care au muncit zeci de ani în condiții precare, dăunătoare sănătății lor”.

Mai sunt multe măsuri de luat pentru a putea vorbi de tranziție justă în regiunile miniere, completează  Cristina Prună. Este nevoie să mobilizăm toate resursele pentru a conecta Gorjul și Valea Jiului de restul țării și apoi pentru a atrage investitori. Doar diversificarea economică poate salva aceste regiuni în contextul decarbonării sectorului energetic, a conchis Vicepreședintele Camerei Deputaților.

Pentru a se asigura că deputații vor aproba proiectul de lege prin care scade vârsta de pensionare pentru unii mineri și energeticieni, care lucrează în condiții special, un grup de sindicalişti de la Sindicatul Energia Rovinari a venit, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Angajații din sectorul producției de energie electrică și termică care își desfășoară activitatea, în majoritatea timpului, la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi, condiții de muncă periculoase pentru sănătatea lor, vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Senatul a adoptat proiectul de lege ce modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice la finele anului trecut.

Angajatii din acest sector vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani și un stagiu de cotizare redus ”25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani de muncă în sector”. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea unei noi activități, respectiv activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice şi extracţiei cărbunelui,  în categoria “locuri de muncă în condiții speciale”, precum și instituirea unei noi excepții, respectiv stabilirea condițiilor de pensionare pentru persoanele care au desfășurat aceste activități.

Citește și: https://www.investenergy.ro/daca-parlamentarii-vor-fi-de-acord-angajatii-din-sectorul-productiei-de-energie-electrica-si-termica-care-lucreaza-in-conditii-de-munca-periculoase-pentru-sanatatea-lor-ar-putea-beneficia-de-reduce/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

4 comentarii la “Scade vârsta de pensionare pentru mineri și energeticieni care lucrează în condiţii speciale de muncă. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților”

  1. Asteptam normele de aplicare si speram sa beneficieze de aceasta lege si personalul TESA care isi desfasoara activitatea in cariere chiar daca nu sunt direct profuctivi 0,dar sunt afectati de praful de carbune , zgomot si vibratii, avand sefiile administrative amplasate in petimetrele carierelo in apropietra benxilor de transport si a depozitelor de carbune.

  2. Dacă am 19 ani de munca la c e t Oradea și 11 inconstructii beneficiez de ceva la pensionare

  3. Deci sa intelegem ca „personalul TESA” care NU munceste in praf, noxe, conditii absolut inumane in mina, are aceleasi pretentii ca amaratii aceia care intra in suturi?! Mult tupeu si obraznicie…. Sporurile pentru conditii grele s-au incasat lunar, asa-i?!

  4. Bună ziua. Eu am lucrat în mina de cărbune 10 ani plus 3 ani în grupa 2a. Actualmente am vechime in munca în Italia 23 de ani. Am vârsta de 60 de ani. Când pot face cererea de pensionare. Și cum să alatur vechimea din Italia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *