Schimbări majore la CE Oltenia: Nou Directorat, alți supraveghetori. Deocamdată, provizorii! Societatea are Strategie de investiții pentru următorii 7 ani. Se cere aprobarea acționarilor

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Schimbări majore la CE Oltenia: Nou Directorat, alți supraveghetori. Deocamdată, provizorii! Societatea are Strategie de investiții pentru următorii 7 ani. Se cere aprobarea acționarilor
  • Companiile de stat din energie trebuie să facă investiții! Ministrul Virgil Popescu a cerut acestora ca, până pe 15 iunie,  să aibă aprobate strategiile de investiţii, cu termene clare şi cu surse de finanţare

Companiile de stat din energie trebuie să facă investiții! Acesta a fost ordinul transmis recent de ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. „Trebuie să ne apucăm serios de investiţii. Cred că trebuie să lăsăm investiţiile care sunt pe hârtie în fiecare an şi discutăm despre ele în fiecare an pe hârtie şi să trecem la fapte. Companiile de stat din energie trebuie să-şi aprobe, până pe 15 iunie, strategia de investiţii, cu termene clare şi cu surse de finanţare”, a declarat ministrul Popescu, la începutul lunii în curs, la un post de televiziune.

La Complexul Energetic Oltenia au fost stabilite planuri de investiții pentru următorii 7 ani. În ședința AGEA, convocată pentru data de 12 iunie, se cere acționarilor să aprobe Strategia de investiții a CE Oltenia pentru următorii 7 ani, care are la bază Planul de restructurare a companiei.

De câteva zile și-a intrat în atribuții un nou Directorat format din 5 membri, conform deciziei Consiliului de Supraveghere din data de 13 mai, respectiv: Burlan Daniel – președinte, Bălășoiu Constantin, Popescu Grigore Iustin, Pătran Valentin și Diaconu Pințea Lăcrămioara – membri.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/dupa-3-ani-la-sefia-omv-petrom-lacramioara-diaconu-pintea-intra-in-directoratul-ce-oltenia/

În ședința AGOA din 12 iunie acționarii vor alege și membri în Consiliul de Supraveghere, tot provizorii, cu mandate de 4 luni. Mandatele actualilor supraveghetori expiră și vor fi revocați din funcții, potrivit convocatorului AGOA.

Potrivit planului de restructurare și strategiei, CE Oltenia se angajează să facă următoarele investiții majore:

  • construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente tremocentralelor Rovinari, Turceni și Ișalnita;
  • construcția unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova
  • construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni;
  • construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița;
  • eficientizarea activităților de exploatare și producere.

“Compania Energetică Oltenia are în planul de restructurare pe care trebuie să-l prezinte foarte clar un parc fotovoltaic de 300 MW, pe lângă acele treceri de pe combustibil a unor unităţi de producere a energiei electrice din cărbune pe gaz”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

CE Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în sumă de 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de CO2 pe anul 2019, care permite companiei să-și continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambițios program de decarbonare și de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze și surse regenerabile de energie, a precizat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, într-un comunicat.

Potrivit Gazeta de Sud, carierele miniere care vor fi închise sunt: în 2021 Rovinari (Gorj), în 2024 Peșteana (Gorj) și Husnicioara (Mehedinți) și în 2027 Lupoaia (Gorj). Până în 2025 vor pleca de la CE Otenia peste 4.000 de salariați, prin pensionare. Compania are în prezent 12.600 de angajați.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 77,15% din acţiunile companiei, Fondul Proprietatea 21,55% din acţiuni, restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *