Scumpirea apei de adaos în termoficare reaprinde disputa dintre RADET și ELCEN

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Scumpirea apei de adaos în termoficare reaprinde disputa dintre RADET și ELCEN

Un nou scandal între RADET București și ELCEN a apărut, de data aceasta pe tema prețului apei de adaos în termoficare. RADET Bucureşti a anunțat SC Electrocentrale Bucureşti SA a cerut în data de 14 ianuarie creşterea cu 19% a preţului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m³ la 5,99 lei/m³.

elcen-cet-grozavesti-bucharest-727x404

Potrivit informării RADET, solicitarea majorării cu 19% a fost făcută după ce, iniţial, la sfârşitul lunii decembrie 2015, SC Electrocentrale Bucureşti SA a cerut creşterea cu 27% a preţului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m³ la 6,38 lei/m³. Conform adresei transmise de ELCEN în data de 29.12.2015 către RADET, se arăta că fundamentarea creşterii preţului pentru apa de adaos cu 27% are la bază mai mulţi factori, printre care şi creşterea fondului de salarii destinat personalului acestei societăţi, fond de salarii care este deja prevăzut în calculul tarifului la Gcal, se precizează într-un comunicat al RADET. În fundamentarea creşterii preţului, un procent de 4,06 îl reprezenta valoarea destinată cheltuielilor cu personalul angajat ELCEN, majorarea fiind justificată prin faptul că în anul 2009 fondul de salarii nu cuprindea „adaosurile de sărbători” destinate salariaţilor ELCEN, remarcă reprezentanții Regiei.

După câteva zile de la prima solicitare, respinsă de RADET, ELCEN a revenit cu o nouă cerere de majorare a preţului apei de adaos cu 19%.

 Ce spune ELCEN

ELCEN recunoaște că, în acest moment, există o negociere la între RADET și ELCEN cu privire la prețul apei de adaos pentru anul 2016.

ELCEN a cerut majorarea prețului apei de adaos de la 5,02 lei/mc la 5,99 lei/mc, o creștere de 19,46%. Această majorare survine ca o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009, se precizează în comunicatul transmis de ELCEN.

Reprezentanții companiei subliniază faptul că procentul de majorare  cerut de ELCEN este sub indicele de inflație din perioada 2009 – 2015, indice care a fost de 27%.  În plus, în fundamentarea cererii de majorare a prețului, ELCEN a specificat punctual costurile crescute care au determinat această solicitare și anume: creșterea prețului apei brute – 15,39% (p.p.),  reparații, amortizări, cheltuieli indirecte de producție și cheltuieli de personal (strict pentru personalul aferent secțiilor chimice unde se produce această apă de adaos) – 1,82%.

Totodată, reprezentanții ELCEN spun că societatea este nevoită să producă această apă de adaos exclusiv pentru acoperirea pierderilor în rețeaua RADET.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *