Se pregătesc schimbări în conducerea Romgaz. La cererea ministrului Energiei se vor alege 7 administratori, tot provizorii. Virgil Popescu vrea să deblocheze și investiția de la centrala de la Iernut, printr-o OUG

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Se pregătesc schimbări în conducerea Romgaz. La cererea ministrului Energiei se vor alege 7 administratori, tot provizorii. Virgil Popescu vrea să deblocheze și investiția de la centrala de la Iernut, printr-o OUG

Se pregătesc schimbări în conducerea Romgaz. Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar la Romgaz, solicită ca la AGOA din 28 februarie să se aleagă 7 administratori provizorii, cu un mandat de 4 luni.

O adresă semnată de ministrul Virgil Popescu a fost trimisă în atenția președintelui Consiliului de Administrație al Romgaz, Dan Drăgan, care este și secretar de stat în minister.

În prezent, din CA Romgaz provizoriu, numit în martie 2020, fac parte: Dan Drăgan – Președinte, Aristotel Jude, Nicolae Bogdan Simescu, Manuela-Petronela Stan-Olteanu, George Niculescu , Botond Balazs și Gheorghe Silvian Sorici – membri.

Astăzi, 9 februarie, ministerul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că merge în Guvern, în viitorul apropiat, cu o Ordonanţă de Urgenţă pentru a debloca investiţia de la centrala Iernut.  „Voi veni în viitorul apropiat, în Guvern, cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru a debloca şi situaţia investiţiei de la Iernut! Da, am venit cu soluţii şi o vom face şi pe viitor! Avem grijă de cetăţeni, dar totodată continuăm şi investiţiile, pentru că doar aşa vom putea asigura securitatea energetică a României!”, a scris ministrul pe facebook.

Vom finaliza Centrala de la Iernut în 2022, a declarat recent ministrul Energiei. Întrebat de ziariști când va fi operațională Centrala de la Iernut şi dacă se consideră vinovat de faptul că centrala nu este deja funcțională din 2020, aşa cum a promis, oficialul a precizat: “Centrala de la Iernut, sperăm să fie gata, printr-o modificare legislativă, anul acesta. În 2020, am prelungit contractul care expirase exact când am depus jurământul ca ministru, atunci expira contractul de asociere. L-am mai prelungit un an de zile, le-am, dat răgaz asocierii să termine, dar, culmea tupeului, la sfârşitul anului a cerut 60 de milioane de euro în plus ca să finalizeze proiectul. În momentul acela am spus, gata, ajunge. Deci nu merge să-ţi baţi joc de o investiţie pe care Romgaz a plătit-o, şi-a ţinut plăţile la termen, nu are întârzieri de plată, dar, din păcate, vechea conducere a Romgaz nu a urmărit investiţiile, pentru că dacă urmărea investiţiile, nu se ajungea aici”.

Centrala pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, cu o capacitate de 430 MW, trebuia să fie funcțională de la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În  vara anului trecut, Romgaz a reziliat contractul, în valoare de 268 de milioane de euro, încheiat cu firmele Duro Felguera şi Romelectro din cauza întârzierilor și după mai multe amânări succesive.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Se pregătesc schimbări în conducerea Romgaz. La cererea ministrului Energiei se vor alege 7 administratori, tot provizorii. Virgil Popescu vrea să deblocheze și investiția de la centrala de la Iernut, printr-o OUG”

  1. doamne , virgil asta minte cum respira ….. a mai pus-o el in functie centrala si in anul trecut … cu tot felul de scenariii ….. Oare nu e nimeni acolo sus sa-i dea un sut si sa aduca pe cineva chiar competent ? Dupa ce i-a facut hoti pe furnizori fara sa spuna un cuvant de producatori si de OPCOM , se pune intrebarea daca omul stie ceva despre sistemul energetic ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *