Se scumpește energia cu până la 8% din iulie. Românii plătesc nota pentru ianuarie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Se scumpește energia cu până la 8% din iulie. Românii plătesc nota pentru ianuarie
  • Comitetul de Reglementare al ANRE a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate la energia electrică  aplicate de FUI clienților casnici şi majorarea cu 8,53% a tarifelor concurenţiale

De la 1 iulie, energia electrică va fi mai scumpă. După o lună ianuarie “fierbinte” pe bursă, cu prețuri  record la energie, o analiză detaliată și  decizii de sancționare a unor furnizori,  Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE  a decis să modifice tarifele la energie. Pe baza analizei realităților și tendințelor din piață,  Furnizorii de Ultimă Instanță – FUI au propus creșteri cu 25% a  tarifelor, iar ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%. Așa cum era de așteptat, nota de plată a lunii ianuarie vine pentru toți consumatorii.

Astfel, preţul energiei electrice va creşte cu până la 8% de la 1 iulie  în cazul românilor care au contracte cu furnizorii de ultimă instanță (FUI). Fără să prezinte un procent al majorării prețurilor pentru populație, președintele ANRE, Niculae Havrileț, a subliniat, pentru News.ro: “Consumatorii pot obţine preţuri mai bune pe piaţa liberă, în condiţiile în care comparatorul de preturi afişat pe site-ul ANRE cuprinde multe oferte sub preţul aprobat joi pentru energia furnizată în cadrul serviciului universal”. În factura finală, pe lângă prețul emergiei mai sunt şi alte costuri, și anume: tariful de rezervare, contribuţia cu certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, acciza.

Ca urmare, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici, se precizează într-un comunicat al Autorității.

Totodată, au fost avizate tarifele de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%.

” Iată că realitatea ne dovedeşte că după analize  aprofundate a datelor reale din piață, creşterile diferă total faţă de ceea ce s-a anunţat iniţial. Nu ne surprinde deoarece din calculele noastre reieşea că va fi o creştere mult mai mare şi am spus asta încă de atunci”, a afirmat Silvia Vlăsceanu, Director Executriv ACUE.

Prezent la un eveniment organizat de Centrul Român al Energiei la București, Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE, a făcut următoarele precizări, la cererea ziariștilor: „Situaţia din ianuarie-februarie rămâne inedită pentru reglementator, dar şi pentru principalii operatori din piaţă. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate. Am luat în urmă cu două săptămâni decizia excepţională de a suspenda, timp de un trimestru, licitaţia pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piaţă pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc şi, pe de altă parte, pentru că simţeam evoluţii ale preţurilor în pieţele de energie şi în special în piaţa zilei următoare (PZU) creşteri anormal de mari”.

Calotă susține că există premise ca, în trimestrul patru, preţurile să scadă ca urmare a unei regularizări.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *