Seceta lovește în profitul Hidroelectrica, nu și în facturile românilor. Deocamdată!

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Seceta lovește în profitul Hidroelectrica, nu și în facturile românilor. Deocamdată!

Hidroelectrica are probleme cu seceta prelungită care lovește puternic în profitul său. Potrivit recentelor declarații ale administratorului judiciar, Remus Borza, s-a înregistrat deficit hidrologic în lunile iunie și iulie, situație care continuă în august şi care va fi probabil şi în septembrie. Comparativ cu 2014, gradul de umplere pe lacuri a scăzut de la 80% la 50-55%.

Profitul înregistrat în primele şapte luni ale anului, de 800 milioane lei, s-a redus substanțial în această vară, admite reprezentantul Hidroelectrica. În schimb, producătorii de energie pe bază de carbune turează motoarele la maxim în această perioadă. Începand cu luna iulie 2015, energia produsă pe baza de cărbune acopera 30% din consumul înregistrat în Sistemul Energetic Național.

Termocentralele CE Oltenia au toate grupurile disponibile în funcțiune, asigurînd 95% din energia produsă pe bază de cărbune. Producția medie zilnică este de peste 50.000 MWh (ajunâgând chiar până la 59.000 MWh/zi), ceea ce reprezintă o putere medie orară de 2.100 MW, cu vârfuri orare de 2.450 MW, potrivit datelor companiei.

Efectele secetei se fac simțite și pe piața liberă, energia cumpărându-se la prețuri cu până la 15-20% mai mari, susțin participanții la piață. Daca aceștia resimt creșterea, în facturile românilor nu se vor simți efectele secetei, până la finele anului nefiind anunțate scumpiri, după cum dau asigurări autoritățile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *