“Tineretul reprezintă unul dintre pilonii pe care ne putem dezvolta strategiile viitoare. Resursa umană este foarte importantă, iar noi ne dorim o resursă umană care să iasă de pe băncile facultăților și să știe ce vrea să facă. Ne dorim să facem un transfer de experiență între generațiile din sectorul energetic, pentru că există o ruptură între acestea. Acesta este motivul pentru care, la nivelul Ministerului Energiei, am dezvoltat programe care ne dorim să fie un început și să se continue și în anii următori. Dorim să dezvoltăm un parteneriat solid cu Universitatea Politehnica București. Societățile din portofoliul Ministerului Energiei, și nu numai, sunt în căutarea unei resurse tinere”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat la Ministerul Energiei la Masa Rotundă: Carieră pentru inginerii energeticieni, organizată de Societatea Inginerilor Energeticieni din România (SIER) București Tineret.
Foto: Sursa Ministerul Energiei
Ministerul Energiei susține tinerii specialiști prin derularea unor programe de promovare și formare a acestora. În luna martie Ministerul Energiei a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea Politehnica București, prin care a oferit stagii de practică pentru un număr de patru studenți ai Facultății de Energetică. Totodată, au fost promovate ofertele a cinci dintre companiile pe care le are în portofoliu la stand-ul Facultății de Energetică din cadrul PoliFEST, unul dintre cele mai importante evenimente socio-educaționale organizate de Universitatea Politehnica București. Astfel, tinerilor studenți sau liceeni participanți la PoliFEST le-au fost livrate informații despre activitatea și istoria a cinci dintre cele mai importante companii pe care Ministerul Energiei le are sub autoritate: Nuclaerelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Conpet și Romgaz. O altă direcție a acestui parteneriat se va materializa în toamna acestui an, când Ministerul Energiei va fi prezent la Târgul de Joburi organizat de Universitatea Politehnică București cu ofertele companiilor pe care le are sub autoritate.
De asemenea, începând cu 20 iunie, timp de trei luni, circa 80 dintre studenții Universității Politehnica București vor efectua stagii de practică în trei companii importante aflate sub autoritatea Ministerului Energiei: Nuclearelectrica, Elcen București și Complexul Energetic Oltenia. O altă măsură pe care Ministerul Energiei a luat-o pentru promovarea tinerilor în structurile administrației publice a fost încheierea unui parteneriat cu Universitatea București, prin Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. În urma acestui protocol de colaborare patru studenți s-au alăturat echipei de comunicare deja formate la minister.De asemenea, Ministerul Energiei are deschise două poziții de stagiari în cadrul programului de internship organizat la nivelul Guvernului României.
Evenimentul „Carieră pentru inginerii energeticieni” a fost organizat cu scopul de a sprijini studenții, proaspăt absolvenții sau tinerii profesioniști care sunt în căutarea fie a unui loc de munca în domeniu, fie doresc să se informeze cu privire la anumite prezentări sau proiecte desfășurate de companii importante din domeniu sau cu privire la posibilitatea de a participa la diverse programe sau traininguri care să îi ajute în formarea lor profesională spre o carieră de succes în acest sector.