Secretarul de stat Tudorache explică de ce ia statul dividende suplimentare de la companiile energetice: Nu au investit banii pe care i-au strâns „la saltea”. Le dăm un impuls!

Publicat pe Categorii Business, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Secretarul de stat Tudorache explică de ce ia statul dividende suplimentare de la companiile energetice: Nu au investit banii pe care i-au strâns „la saltea”. Le dăm un impuls!

Companiile de stat se conformează deciziei Guvernului, prin ministerele de resort, și vor distribui, de urgență, sume mari de bani sub formă de dividende suplimentare. Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a explicat – în cadrul Conferinței “Beyond Strategy: Oil and Gas Projects in Place”, organizată de publicația The Diplomat-Bucharest  – cum s-a ajuns la această decizie: „Cred că este momentul să privim în mod diferit lucrurile și chiar să mergem până acolo încât să schimbăm cultura organizațională în companiile românești. Cred că principiul acela cu ținutul banilor la saltea nu mai este de actualitate, atât în România, cât mai ales în domeniul energetic. Nu văd cu ce au ajutat companiile în investițiile pe care le-au făcut până acum. Companiile de stat nu au investit banii pe care i-au strâns până acum „la saltea”, astfel că distribuirea acestora sub formă de dividende suplimentare le va da societăților un impuls să investească mai mult din capitalurile proprii”.

Tudorache a subliniat că, în contextul în care companiile nu au făcut investiții și nu s-au dezvoltat, deși au avut aceste rezerve de bani, s-a luat pe bună dreptate această decizie de a se distribui o parte din rezervele speciale. “Nu sunt decapitalizate aceste companii, nu au rămas fără bani. Cred că această siguranță că stau pe o saltea de bani nu a fost benefică și nu cred că ne-a dus într-acolo încât să avem acel ritm de dezvoltare dorit de toți. Cred că este momentul în care conducerile companiilor din domeniul energetic să pedaleze foarte tare pe creșterea investițiilor”, a spus secretarul de stat.

Referitor la obligația companiilor statului de a distribui dividend speciale, Mihnea Craciun, Deputy Director, BERD – European Bank for Reconstruction and Development, prezent la Conferința The Diplomat-Bucharest, a prezentat două aspecte: acela că banii stau în companii și nu sunt folosiți și situația în care ajung la acționari, depinde cum vor fi utilizați, dacă vor fi direcționați în economie.

Valeriu Binig, Partener EY România, a atras atenția asupra blocajelor în derularea investițiilor, de natură legislative. “Pentru a sprijini companiile să facă investiții, cadrul legislative să fie mai prietenos. O mare problemă este că favorizăm proprietatea private în detrimentul lucrărilor de interes public”, a precizat Binig.

La solicitarea Guvernului, companiile de stat ce aparțin de Ministerul Energiei și Ministerul Economiei, sunt obligate să vireze la buget , sub formă de dividende, sumele neangajate în proiecte. Ministerul Energiei a solicitat 750 de milioane de lei de la Romgaz, 655 milioane de lei de la Hidroelectrica, 110 milioane de lei de la Nuclearelectrica și 85 de milioane de lei de la Conpet, sub formă de dividende suplimentare. Ministerul Economiei a cerut 171 milioane lei de la Transgaz și 170,7 milioane de lei de la Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Secretarul de stat Tudorache explică de ce ia statul dividende suplimentare de la companiile energetice: Nu au investit banii pe care i-au strâns „la saltea”. Le dăm un impuls!”

  1. La Nuclearelectrica sumele depuse in cont au destinatie speciala in constituirea avnsului pentru creditul de retehnologizare (retubare) a Unitatii 1. Acum 3 luni reprezentantii statului au respins propunerea Fondului Proprietatea cu argummentul de mai sus. Domnul Tudorache ca Presedinte interimar al CA cand s-a inselat cand a respins propunerea FP sau acum ? Foarte interesant ce va raspunde domnul Tudorache actionarilor pe 28 septembrie la AGA! Siguranta nucleara nu mai este o prioritate conform standardelor IAEA ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *