Ultima oră: Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei anunță că pentru sedinta de joi, 26 octombrie ora 10:00, au fost invitați conducătorii următorilor operatori: Transelectrica, Dispecerul Energetic Național, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia,Elcen Bucuresti.
Președintele Comisiei de anchetă, deputatul Iulian Iancu: “Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul să fie platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, situaţie care i-ar avantaja în mod evident pe cei de la Gazprom şi OMV”.
Se anunță o ședință incendiară a Comisiei parlamentară de anchetă a activității ANRE după declarațiile, luările de poziție din ultimele săptămâni ale parlamentarilor Iulian Iancu și Virgil Popescu, fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu și reprezentanților OMV Petrom.
Producătorii – OMV Petrom și Romgaz – sunt invitați, joi, 26 octombrie, la audieri la Comisia de anchetă din Parlament, care – potrivit afirmațiilor președintelui comisiei Iulian Iancu – nu vor fi cu ușile închise. Reprezentanții celor două companii nu vor prezenta date confidențiale la această audiere, a spus Iancu, precizând că, rând pe rând, vor fi invitați la comisie, pentru a răspunde la întrebările parlamentarilor, actuali și foști reprezentanți ai ANRE, ministerului de resort, precum și actori ai pieței de energie.
Săptămâna trecută, OMV Petrom a respins, printr-un comunicat, alegaţiile de manipulare a pieţei de energie din acest an, urmare a unor acuzații din cadrul Comisiei de anchetă a activităţii ANRE.
Citește și:
Ieri, președintele Comisiei Iulian Iancu a continuat atacul, declarând: “Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul să fie platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, situaţie care i-ar avantaja în mod evident pe cei de la Gazprom şi OMV”.
El susține că în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află de fapt OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti. „Eu sunt în situația în care trebuie să pun anumite criterii pe care să le îndeplinească cei ce dețin platforme de tranzacţionare a gazelor. Dacă nu le pun, puteți fi siguri că Gazprom va îndeplini criteriile și în secunda doi vine cu o societate din Viena şi în acel moment tranzacţiile din România vor fi făcute pe platforma ruşilor. Atunci cine e avantajat? Este o mare capcană. Bursa ( se referă la BRM – n.r.) ne este introdusă în faţă pentru că din spate noi avem deja două solicitări ale Bursei din Viena să fie ei cei care tranzacţionează. Şi atunci o să vedeţi combinaţia Gazprom – OMV cum face tranzacţia gazelor la Viena, pentru că eu nu pot să impun producătorului să facă tranzacții neapărat pe OPCOM sau pe Bursa Română. El face pe ce piaţă vrea şi o va face pe cea din Viena. De ce ne-au scris? De ce ei au o singură bursă, impusă prin lege, şi vor neapărat să fie şi la noi?”, a afirmat Iancu, după o conferință de profil organizată de Economica.net.
Deputatul PSD a mai atras atenția că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom. „Cine câştigă dacă eu scot din ţară 50% din gazele României, unde mă duc să mă adresez? La Gazprom? Iată cum este întoarsă ecuaţia. Avem pe masă obligaţia de a fi transparenţi, la care ţinem foarte mult. Înţelegem că este nevoie de un contract şi de investiţii foarte mari, dar haideţi să găsim soluţia prin care aceste contracte să fie transparente”, a subliniat Iulian Iancu.
La solicitarea Plenului Camerei Deputaților, Comisia de industrii și servicii se va prezenta în max. două săptămâni cu un nou raport privind mai multe amendamente OUG 64/2016, ce vizează tranzacționarea într-un procent de 70% a gazelor românești pe o singură bursă- OPCOM. Potrivit lui Iulian Iancu, “licenţa deţinută în prezent de BRM este discriminatorie faţă de OPCOM, care este obligat să fie transparent şi respecte anumite reguli, iar responsabil de această situaţie este reglementatorul pieţei”.