Nicolescu, atac dur la Iancu: Modificările la OUG 64, un cadou pentru Gazprom! Deputatul îi transmite că îl așteaptă cu explicații la comisia de anchetă a ANRE: „Dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General!”

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nicolescu, atac dur la Iancu: Modificările la OUG 64, un cadou pentru Gazprom! Deputatul îi transmite că îl așteaptă cu explicații la comisia de anchetă a ANRE: „Dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General!”

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că Gazprom este marele căștigător al unor  modificări legislative inițiate de deputatul PSD Iulian Iancu.”Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niste teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au înțeles foarte bine că marele castigator al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!”, a scris Nicolescu pe contul său de Facebook, referindu-se la proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.64/2016, care a fost retrimis azai de Plenul Parlamentului la Comisia de Industrii și Servicii.

În opinia lui Nicolescu, “introducerea unei obligatii de tranzactionare pe Bursa de 70%-100% pune in pericol realizarea unuia dintre cele mai strategice proiecte ale sectorului energetic romanesc : viitoarele exploatari de gaz din Marea Neagra, afectand sansele Romaniei de a deveni un jucator regional in domeniul gazului natural. Producatorii au nevoie de un contract pe termen lung cu un partner in care au incredere! Altfel, proiectul e posibil sa nu se faca iar Romania ar pierde mult! Marele castigator al unei astfel de situatii ar fi Gazprom care va continua sa domine regiunea!”

Într-o nouă postare, tot pe Facebook, Răzvan Nicolescu face următoarele precizări:

–  In 2014 am fost acela care a impus o obligatie de tranzactionare pe piata de gaz natural de 20%. Asadar, nu accept lectii de transparenta de la nimeni! 20% este un procent rezonabil! Peste 30% reprezinta un procent care afecteaza securitatea energetica a Romaniei!

–  Transparenta excesiva de 70%-100% este un cadou pentru Gazprom! Aceasta companie va avea date (pe care autoritatile romane oricum le au datorita regulamentului european REMIT) despe toate preturile de pe piata romaneasca. Aceasta situatie va permite Gazprom sa se joace cu preturile cum doreste pe piata din Romania, in detrimentul consumatorilor romani! Gazprom este compania care inchide iarna piata si preturile in Romania deoarece inca nu avem o alternativa la import!

–  Nationalizarea Bursei Romane de Marfuri (o entitate juridica privata romana) este un fapt de o gravitate extrema care ne scoate din lumea liberal occidentala! Este nevoie sa ne tratam toti investitorii corect! Este nevoie sa ne respectam investitorii privati si sa incercam sa dezvoltam parteriate cu ei, arantandu-le acolo unde vrem ca ei sa faca lucrurile mai bine! Dreptul la proprietate trebuie sa fie ceva sfant in Romania!

– Cei de la Bruxelles inteleg bine tot ce se intampla in Romania. Nici un comisar european nu semneaza vreo hartie, fara ca aceasta sa fie semnata de 4-5 persoane, inclusiv de la cabinet! In loc ca noi sa lucram cu ei la promovarea intereselor romanesti, inclusiv legate de viitoarea presedintie romaneasca a UE, noi ii facem naivi, adica ei nu stiu ce semneaza.

– Toate referile mele vizeaza modificarile legislative propuse, in baza experientei de aproape 20 de ani in sectorul energetic. Evit mereu sa fac referiri sau speculatii vis a vis de persoane, afinitatile sau ideologiile lor! Acestea nu sunt problema mea si nu ma intereseaza!

Citește și: Deputații au cerut Comisiei lui Iancu să refacă iar proiectul privind OUG 64

Iulian Iancu  a transmis , prin Direcția de Comunicare a Camerei Deputaților, următorul Drept la Replică:

“În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o rețea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE și s-a lansat înt- un atac la adresa mea, în speranța că voi fi impresionat sau speriat. Dacă îl liniștește, îl anunț că nu va fi singur, pentru că din partea companiei OMV Petrom vor fi invitați și alți înalți responsabili și angajați care pot da informații lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieței, creșterea artificială a prețului, vulnerabilizarea siguranței și a sistemului energetic național.

Tot în fața comisiei de anchetă amintite, domnul Nicolescu va putea da toate explicatiile necesare, inclusiv pe cele legate de Gazprom. Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General.

Până la finalizarea anchetei, mă abțin de la alte comentarii legate de calomnii și atac la persoană. Îi atenționez, însă, pe toți cei care se grăbesc să intre în acest joc al calomniei și denigrării la adresa mea că vor trebui să-și susțină argumentele și în fața instanței”.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.