Șefii ANRE au dat raportul pentru activitatea pe 2018 și au cerut sprijinul parlamentarilor: Dorim să apelăm la serviciile unui consultant extern pentru modelarea piețelor în viitor. Curtea de Conturi nu este de acord

Publicat pe Categorii Exclusiv, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Șefii ANRE au dat raportul pentru activitatea pe 2018 și au cerut sprijinul parlamentarilor: Dorim să apelăm la serviciile unui consultant extern pentru modelarea piețelor în viitor. Curtea de Conturi nu este de acord

Deputatul Iulian Iancu:

  • Am constatat o creștere continuă a prețurilor racordurilor pentru consumatori la rețeaua de gaze naturale și pentru energia electrică, precum și creșterea duratei de realizare a acestora. De asemenea, am constatat nerealizări a obligației operatorilor de înlocuire a rețelelor cu durata mai veche de 30 ani
  • Începând cu ianuarie 2020, trebuie să trecem la realizarea unei noi legi a energiei electrice și gazelor naturale, astfel încât unele practici din piață să fie desființate

Se va face o nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale în Parlament. “Începând din luna ianuarie 2020, trebuie să trecem la realizarea unei noi legi a energiei electrice și gazelor naturale, astfel încât unele practici din piață să fie desființate”, a spus Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii, colegilor deputați și senatori din 5 Comisii de specialitate și conducerii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. “O serie de motive, precum și celelalte aspecte rezultate din modificarea legislației la nivel european, ne obligă să modificăm radical Legea 123. Vom organiza echipe de lucru începând din ianuarie, la nivel de raportori”, a adăugat Iancu.

Astăzi, șefii ANRE au prezentat raportul de activitate pentru 2018 în Parlament. După prezentarea succintă a Raportului de către Președintele ANRE Dumitru Chiriță și Vicepreședinții Marian Neacșu și Zoltan Nagy-Bege, deputatul Iulian Iancu, care a prezidat ședința, și câțiva dintre senatori și deputați au ridicat o serie de aspecte și au adresat întrebări șefilor ANRE.

 “Am constatat o creștere continuă a prețurilor racordurilor pentru consumatori, atât la rețeaua de gaze naturale și pentru energia electrică, precum și creșterea duratei de realizare a acestora. De asemenea, am constatat nerealizări a obligației operatorilor de înlocuire a rețelelor cu durata mai veche de 30 ani”, a declarat președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Totodată, a sesizat “menținerea unei practici de <rostogolire> a energiei electrice de la un furnizor la altul, deși este interzis de lege, și chiar faptul că unii dintre furnizori au contribuit astfel la creșterea prețului obținând profituri foarte mari chiar dacă au fost amendați pentru această practică de către ANRE”.

Și alți senatori și deputați, prezenți la dezbatere, s-a arătat preocupați de creșterile mari ale prețurilor racordurilor, precum și ale prețului energiei pentru consumatorii industriali. 

Referindu-se la taxele de racordare, Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a spus că “uneori, acestea sunt mai mari ca investiția propriu zisă”! Trebuie aduse corecții la legislație. Și trebuie rezolvată problematica eficienței investiției, aspect ridicat și de Comisia Europeană, a spus Chiriță.

Certificatele de emisii de CO2 au generat creșterea prețurilor la energie în România, a mai spus Dumitru Chiriță, subliniind faptul că ANRE nu are competențe de a interveni în stabilirea prețului energiei. Doar Guvernul ar putea veni cu o soluție ca aceste certificate să nu mai fie introduse în prețul energiei. Se pot da ajutoare de stat…

“Dorim să apelăm la serviciile unui consultant extern pentru modelarea piețelor în viitor, însă întâmpinăm probleme. Curtea de Conturi nu este de acord nici cu angajarea consultantului extern, nici cu realizarea unui auditor extern. Dacă considerați că aceste servicii pot ajuta activitatea ANRE, vă rugăm să ne sprijiniți”, le-a spus Vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege parlamentarilor.

Raportul de activitate al ANRE pe 2018 are 415 pagini. Deputatul Iulian Iancu a spus despre raport că “are o structură eterogenă, că unele informații sunt detaliate, dar altele care sunt esențiale sunt prezentate sumar. Nu are o structură unitară”. El și colegii parlamentari prezenți la dezbatere au cerut completarea raportului cu o serie de informații, mai ales pe linie de distribuitori.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *