Șefii ANRE, chemați la raport în Parlament. La solicitarea Comisiei de Industrii și servicii, condusă de Bende Sándor, se vrea rediscutarea rapoartelor de activitate pentru 2017, 2018, 2019 și prezentarea raportului pe 2020

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Șefii ANRE, chemați la raport în Parlament. La solicitarea Comisiei de Industrii și servicii, condusă de Bende Sándor, se vrea rediscutarea rapoartelor de activitate pentru 2017, 2018, 2019 și prezentarea raportului pe 2020
  • Anul trecut, ANRE a elaborat şi emis 241 de ordine, 2512 decizii şi 114 avize, în conformitate cu obligaţiile ce derivă din legislaţia primară şi cea europeană. De asemenea, au fost instrumentate 1104 dosare în instanță și au fost soluţionate peste 10000 petiții/reclamații ale persoanelor fizice şi juridice

Conducerea Autorității Naționale  de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE va trebui să-și facă rapid temele și să se prezinte la raport în fața parlamentarilor.

O solicitare din partea Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, adresată Biroului Permanent, privește rediscutarea Rapoartelor de activitate ale ANRE pentru anii 2017, 2018 și  2019. De asemenea, trebuie prezentat Raportul anual privind activitatea Autorităţii pentru anul 2020 în fața Comisiilor parlamentare de specialitate.

Practic, Comisia de Industrii și Servicii, condusă de Bende Sándor, vrea să ia la întrebări actuala conducere a ANRE pe toată perioada mandatului până în prezent. Din echipa de conducere, Președintele ANRE Dumitru Chiriță și vicepreședintele Zoltan Nagy-bege au fost numiți de către Parlament în octombrie 2017.

Reamintim că, la finele lunii septembrie 2021, echipa de conducere a ANRE a fost prezentă  la audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei.

Citește mai multe pe https://www.investenergy.ro/dumitru-chirita-anre-facturile-la-electricitate-se-pot-reduce-cu-10-15-daca-s-ar-elimina-certificatele-verzi-si-contributia-de-cogenerare/

Dumitru Chiriță, Președinte ANRE, în Raportul pe 2020: Anul 2020 a fost un an al provocărilor şi al situaţiilor neprevăzute, dar şi un an în care am avut cu toţii multe de analizat, învăţat şi aplicat…

Iată ce spune Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, citat în Raportul  privind activitatea Autorității anului trecut: “Anul 2020 a fost un an al provocărilor şi al situaţiilor neprevăzute, dar şi un an în care am avut cu toţii multe de analizat, învăţat şi aplicat….Gradul de adaptare a experţilor ANRE la provocările aduse de anul 2020 a fost unul foarte ridicat, autoritatea reuşind să inițieze și să parcurgă în scurt timp cel mai amplu și complex proces de revizuire a legislației secundare incidente din ultimii ani, în vederea actualizării reglementărilor emise pentru a fi în conformitate cu modificările suferite de legislația primară”.

În contextul liberalizării pieţei de gaze naturale de la 1 iulie 2020, respectiv a pieţei de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 şi în vederea adoptării cadrului de reglementare necesar aplicării principiilor europene, ANRE a urmărit implementarea unui sistem de reglementări care să răspundă exigenţelor unei pieţe de energie cu adevărat funcționale, dar orientată către consumator, care să ofere suportabilitatea costurilor și formarea unor prețuri corecte, se specifică în raportul ce urmează a fi prezentat parlamentarilor.

Pentru crearea unui sector energetic modern, corespunzător principiilor Uniunii Europene de liberalizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale capabil să satisfacă cererea consumatorilor, în anul 2020, ANRE a elaborat şi emis 241 de ordine, 2512 decizii şi 114 avize, în conformitate cu obligaţiile ce derivă din legislaţia primară şi cea europeană.

Potrivit documentului ANRE, referitor la situația gestionării dosarelor în instanță, în cursul anului 2020, la nivelul ANRE au fost instrumentate 1104 dosare, astfel:

• 288 dosare contravenționale / din care 9 dosare au fost pierdute definitiv;

• 552 dosare contencios / 1 singur dosar pierdut definitiv;

• 216 dosare debite (insolvență);

• 48 alte cauze (civil, obligații) / 8 dosare pierdute definitive.

Conform datelor ANRE, în anul 2020, au fost înregistrate şi soluţionate un număr de 10372 petiții/reclamații formulate de persoane fizice şi juridice beneficiare a serviciilor prestate de operatorii economici din sectoarele energiei electrice și gazelor naturale. În sectorul energiei electrice au fost înregistrate 6559 petiții/reclamații, iar în sectorul gazelor naturale 3813 petiții/reclamații. Prin comparație cu anul 2019, s-a înregistrat o creștere a numărului de petiții de 4%, generată de problemele întâmpinate de consumatorii de energie electrică în piața concurențială de energie electrică, cel mai adesea fiind semnalate aspecte legate de contractarea și facturarea energiei electrice, de problemele apărute la racordarea la sistemele/rețelele de gaze naturale/energie electrică, precum și de modul în care au fost puse în practică prevederile legislative noi, se specifică în raport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.