Șefii Electrica, recompensați pentru performanță: Câștigul CEO Cătălin Stancu – până la 10.000 euro/lună, plus bonus anual. Remunerația președintelui CA ar putea crește cu 20%

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Șefii Electrica, recompensați pentru performanță: Câștigul CEO Cătălin Stancu – până la 10.000 euro/lună, plus bonus anual. Remunerația președintelui CA ar putea crește cu 20%
  • Electrica respectă prevederea “Justa Recompensă și motivare”, menționată în Codul de Guvernanță Corporativă al BVB, se precizează într-o informare a companiei
  • Planul de investiții, realizat în proporție de 67,4% în 2016

Șefii Electrica se declară mulțumiți de performanțele grupului în 2016, pe care le consideră “în linie cu aşteptările”. Ca urmare, curg recompensele, Consiliul de Administrație aprobând, în data de 9 martie, Politica de remunerare a administratorilor și a directorilor executivi ai Electrica. În baza acesteia, se recomadă ca remunerația fixă și indemnizația de participare la ședințe să crească cu 20% pentru președintele CA Cristian Bușu și pentru președinții diferitelor Comitete ale Consiliului de Administrație (exemplu: Comitetul de audit, etc.). Astfel, Electrica respectă prevederea menționată în secțiunea C – Justa Recompensă și motivare, punctul C1 din Codul de Guvernanță Corporativă al BVB, se precizează într-o informare a companiei către acționari.

Potrivit documentului, nivelul median indica o remunerație lunară fixă brută de 5.000 EUR pentru președintele CA, iar intervalul valorii de referință pentru indemnizația de participare este între 1.000 EUR si 3.000 EUR.

Potrivit raportului CA privind aprobarea Politicii de Remunerare pentru Administratori și Directori Executivi, remunerația lunară fixă a CEO Electrica va fi cuprinsă între 7.000 EUR și 10.000 EUR brut, suma finală urmând să fie decisă de către CA în limitele aprobate de către AGA. Remunerația anuală variabilă a CEO va fi cuprinsă între 30% și 50% din remunerația anuală fixă și va depinde de realizarea de către acesta a indicatorilor cheie de performanță pentru anul respectiv.

În documentul vizat se invocă alinierea la cele mai bune practici internaționale în ceea ce privește mecanismul și la nivelul pieței românești în ceea ce privește valoarea remunerației membrilor CA. Faptul că Electrica este o societate listată atât la Bursa din București cât și la Bursa din Londra, presupune plata unei indemnizații de participare a membrilor la ședințele CA și ale comitetelor CA.

Astfel, conform Polticii de remunerare în cadrul Electrica, remunerația lunară fixă va fi păstrată, sub rezerva aprobării ulterioare a acționarilor, ușor majorată, dar diferențiată între Președinte și membrii CA, respectiv 3.000 EUR brut pentru membrii CA și 4.000 EUR brut pentru Președinte. Indemnizația de participare la ședințele CA și ale comitetelor CA, diferențiata pentru membrii CA/comitetelor și pentru președinții de comitete, respectiv 1.000 EUR brut pentru membrii CA/comitetelor și 1.200 EUR brut pentru președinții de comitete. Numărul anual de ședințe pentru care urmează a fi acordată indemnizația este limitat la 12 în cazul CA și la 6 ședințe pentru fiecare comitet în parte.

Potrivit declarațiilor directorului general Cătălin Stancu, “în condiţiile intensificării competiţiei pe zona de furnizare de energie electrică şi diminuării veniturilor reglementate din zona de distribuţie, este de remarcat îmbunătăţirea performanţelor operaţionale la nivel de Grup, inclusiv creşterea profitului operaţional”. Este o consecinţă firească a investiţiilor realizate, în special, în reţelele noastre de distribuţie, în îmbunătăţirea serviciilor prestate, dar şi a eforturilor de optimizare a proceselor şi sistemelor de management, linii strategice care vor fi urmate şi în 2017’, a precizat Stancu.

Profitul net al grupului a fost în scădere cu 2,8%, iar profitul operaţional a crescut cu 3% în 2016.

Cititi și:Performanţele Electrica, “în linie cu aşteptările” conducerii: Profitul net în scădere cu 2,8%, profitul operaţional a crescut cu 3% în 2016

Investițiile grupului, concentrate pe creșterea calității și eficienței serviciului de distribuție

În 2016, planul de investiții a fost realizat de grupul Electrica în proporție de 67,4%. Pentru filialele de distribuție ale grupului, procentul înregistrat a fost de 70,3%, raportat la planul aprobat de AGEA, potrivit Raportului administratorilor.

Principalele investiții ale grupului s-au concentrat în 2016 pe creșterea calității și eficienței serviciului de distribuție. Grupul va continua să modernizeze și să dezvolte rețeaua de distribuție în concept de rețea inteligentă prin  instalarea de sisteme de infrastructură de rețea inteligente, precum și siseme SCADA, SAD, de măsurare a energiei, se menționează în documentul menționat.

Angajamentul Electrica a fost ca numerarul obținut prin procesul de listare să fie folosit în investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii de rețea existentă și dezvoltarea rețelei pentru conectarea utilizatorilor noi, precum și investiții în smart grid și smart metering.

Electrica a demarat în noiembrie 2016 un program de promovare și monitorizare a proiectelor de investiții la nivel de grup, acesta urmând să fie integral implementat în primul trimestru al anului 2017. Programul vizează definirea unui cadru procedural integrat la nivelul grupului pentru derularea activității de investiții.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *