- Acționarii, informați cu privire la activitatea și situația financiară a companiei, planul de afaceri, deciziile luate de Consiliul de Supraveghere, precum și situații cu privire la angajările și concedierile efectuate în 2017, respectiv noul contract colectiv de muncă, remunerații/indemnizații acordate și situația litigiilor
La solicitarea Fondului Proprietatea, în calitate de acționar, o Adunare Generală Ordinară a Acționarilor este convocată pentru data de 30 martie la Hidroelectrica. Până la această dată, mai sunt alte două ședinte ale acționarilor, însă cea programată pentru finele lunii martie atrage atenția cu ordinea de zi impresionantă, cu 17 note de informare. Se dorește ca șefii Hidroelectrica să prezinte activitatea și situația financiară a companiei, planul de afaceri, deciziile luate de Consiliul de Supraveghere, precum și situații cu privire la angajările și concedierile efectuate în 2017, respectiv noul contract colectiv de muncă. Acționarul minoritar vrea să știe și care sunt remunerațiile/indemnizațiile acordate și situația litigiilor.
Solicitarea Fondului Proprietatea vine la scurt timp după ce ministrul Energiei, Anton Anton, a surprins cu declarațiile sale la adresa Hidroelectrica. Domnia sa consideră că Hidroelectrica nu s-a îngrășat suficient pentru listare, dar se constată că este numai bună să hrănească bugetul de stat. „După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă. A trecut printr-o boală destul de grea și a ieșit din boala asta grea, a scăpat, dar ca orice persoană bolnavă a ieșit ușor slabită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngrașe”, a afirmat Anton Anton, la Conferința ZF Power Summit.
Oare chiar se referă la Hidroelectrica dl ministru când spune că „trebuie să se mai îngrașe”?! Compania a fost în insolvență în perioada 2012-2016, dar și-a revenit spectaculos (daca e să vorbim în termenii ministrului) și este superprofitabilă. Șefii companiei au anunțat un profit estimat pentru 2017 de peste un miliard si jumatate de lei. La sfârşitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei.
Acționarul majoritar – Ministerul Energiei, condus de ministrul Anton Anton, are posibilitatea să afle la ședința din 30 martie cum se prezintă Hidroelectrica și cât de pregătită este sau nu pentru listare.
Potrivit ordinii de zi a AGOA din 30 martie, vor fi prezentate acționarilor note de informare privind:
- proiectul de Buget de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2018;
- toate ședințele Consiliului de Supraveghere și deciziile luate în perioada iulie – decembrie 2017;
- planul de afaceri al companiei așa cum a fost asumat ultima dată de către directoratul societății;
- raportul lunar aferent lunii decembrie 2017 cu măsurile operaționale pentru următoarele activități: generare energie, servicii sistem, mentenanță, furnizare energie, investiții, rezultate finanaciare, negocieri cu sindicatele, achiziții publice, PR, licitații publice, activități privind oferta publică (IPO).
Se dorește ca șefii Hidroelectrica să publice rapoarte lunare de activitate, așa cum se proceda în perioada insolvenței. Rapoarte lunare vor fi redactate într-un mod similar celor publicate lunar în cadrul procedurii de insolvență, se menționează în documentul consultat de InvesTenergy.
- lista clienților neperformanți la finele anului 2017, starea acestora (insolvență/faliment), valoarea creanțelor restante;
- situațiile financiare preliminare aferente anului 2017;
- balanța pentru decembrie 2017;
- rapoartele lunare care prezintă situația trezoreriei pentru iulie – decembrie 2017;
- rapoartele lunare care prezintă situația costurilor pentru perioada iulie-decembrie 2017;
- lista persoanelor angajate în companie în perioada iulie-decembrie 2017. Lista va include detalii cu privire la poziția ocupată, dacă a a vut loc un proces de selecție, dacă anunțul a fost publicat, cîți candidați au participat la procesul de selecție etc;
- lista angajaților relocați (delegați) în perioada iulie-decembrie 2017: de la sediul central către sucursale și invers, de la Hidroelectriva la Hidroserv și invers etc.;
- lista angajaților companiei care au fost concediați/care au demisionat în perioada iulie-decembrie 2017, cu detalii privind poziția ocupată, vechime în companie, motivul concedierii/demisiei.
Hidroelectrica are o nouă structură organizatorică, care potrivit conducerii, are rolul de accelerare a procesului de listare și orientare a companiei către dezvoltare și investiții, organigramă ce a fost contestată de Fondul Proprietatea. În noua schemă, au fost excluse Direcțiile, fiind vizați foștii membri ai Directoratului. Ovidiu Agliceru și Petronel Chiriac nu au mai continuat activitatea la Hidroelectrica.
- beneficiile speciale acordate angajaților companiei în a doua jumătate a anului trecut;
- remunerațiile/indemnizațiile acordate salariaților sau altor persoane din Comisii de specialitate, de privatizare/listare;
- încheierea noului acord de negociere colectivă (contract colectiv de muncă);
- situația litigiilor materiale în desfășurare, a arbitrajelor;
- lista tranzacțiilor care au o valoare mai mare de 100.000 euro într-o singură tranzacție sau o serie de tranzacții.