Conducerea Transgaz încearcă, pentru a doua oară, să-i convingă pe acționari să nu distribuie o cotă de minim 90% din profiturile pe 2017 motivând că transportatorul național de gaze ar putea ajunge, în această situație, în imposibilitatea de a finanța proiecte de dezvoltare strategice.
Consiliul de Administrație al Transgaz va cere aprobarea acționarilor, în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor convocată pentru data de 7 iunie, pentru acordarea unui dividend de 25,22 lei/acțiune la nivel brut. Este vorba despre o sumă de 296,93 milioane lei (63,68 milioane euro) ce urmează a fi acordată acționarilor sub formă de dividende, reprezentând 50% din profitul net al companiei, de 582 milioane lei. În ședința desfășurată în luna aprilie, acționarii au respins aceeași propunere. Este de așteptat ca Ministerul Economiei, acționar majoritar al Transgaz, să reia, la rândul său, propunerea ce prevede repartizarea a 90% din profitul net aferent pe 2017, respectând astfel Memorandumul Guvernului.
Administratorii Transgaz invocă o prevedere din Memorandum care arată că în cazul în care nu poate fi respectată obligația repartizării a minim 90% din profit, „din cauza unor aspecte temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin Memorandum mandatarea reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor/Consiliul de Adminstrație, după caz, pentru a hotarî repartizarea altei cote din profitul net”.
Este pentru al doilea an consecutiv cand Guvernul cere companiilor de stat sa vireze minim 90% din profituri, în dauna investițiilor. Mai mult, anul trecut, societățile de stat au fost forțate sa distribuie sub formă de dividende speciale și mare parte din rezervele pe care le dețineau.
Transgaz a planificat investiții de 6 miliarde de lei până în 2020, din care 1,8 miliarde lei în 2018.