Sfârșit de drum pentru Termocentrala Mintia din Complexul Energetic Hunedoara. Se închide astăzi, 26 iulie, după 52 de ani de funcționare. 662 de oameni sunt concediați

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Sfârșit de drum pentru Termocentrala Mintia din Complexul Energetic Hunedoara. Se închide astăzi, 26 iulie, după 52 de ani de funcționare. 662 de oameni sunt concediați
  • Vor fi angajate 70 de persoane pentru a asigura mentenanța întregului sistem și funcționarea angrenajelor care nu pot fi oprite

După 52 de ani de funcționare, astăzi, 26 iulie, se închide Termocentrala Mintia, din cadrul  societății Complexul Energetic Hunedoara. 662 de oameni sunt concediați, urmând să primească plăți compensatorii, şomaj, și venit de completare timp de 2 ani.

 “Termocentrala de la Mintia nu are aviz de mediu, nu are deloc autorizație de mediu. De aceea a fost oprită. (…) Deci, instanța românească poate funcționa doar pe depunere de autorizație numai că legea europeană, Directiva spune așa: nicio instalație mare de ardere nu poate funcționa fără autorizație, pe asta este infringement, să știți”, potrivit explicațiilor oferite de ministrul Energiei, Virgil Popescu (interviu Agerpres).

Autoritățile locale au luat măsuri pentru paza termocentralei, respectiv punerea în siguranță a tuturor instalațiilor tehnice și protejarea bunurilor, inclusiv a celor care se vor afla în operare. Vor fi angajate 70 de persoane pentru a asigura mentenanța întregului sistem și funcționarea angrenajelor care nu pot fi oprite.

 „Potrivit celor discutate, conducerea CEH şi Administratorul judiciar au asigurat, prin semnarea unor contracte cu firme specializate, paza întregului obiectiv şi protecţia în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă care pot apărea în viitor. De asemenea, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, vor fi angajate aproximativ 70 persoane care vor asigura mentenanţa întregului sistem şi funcţionarea angrenajelor care nu pot fi oprite”, a informat Prefectura Hunedoara. Dacă  persoanele angajate fac parte dintre cei disponibilizați, aceștia vor primi atât salariul lunar de la firma care asigură mentenanța, precum și plata compensatorie și jumătate din venitul de completare, stabilit potrivit legii.

Sursă foto: Știrile Transilvaniei

Persoanele concediate vor beneficia de plăți compensatorii, şomaj, și venit de completare, în funcție de vechimea în muncă, în medie 10.000 de euro brut. Suma va fi primită în decurs de doi ani.

Oamenii și-au primit deciziile și se mulțumesc că 2 ani de aici încolo guvernul le asigură protecţia socială, un an venit de completare, un an șomaj. Se vor reorienta, doar că în zonă nu prea au spre ce”, a declarat liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia, Mircea Crișovan, citat de presa locală.

Este interes din partea investitorilor pentru preluarea Termocentralei de la Mintia

Conform unui plan inițial al Guvernului, centrala Mintia urma să fie cedată Consiliului Local Deva, ca să asigure energia termică pentru oraș.

Între timp, planurile s-au schimbat. Se caută investitori care să modernizeze termocentrala și să o treacă la producerea energiei electrice pe gaz natural până în 800 MW. Creditorii CEH au aprobat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte Termocentrala Mintia.

Este interes din partea investitorilor pentru preluarea Termocentralei de la Mintia. Cinci firme sunt interesate să cumpere termocentrala Mintia, potrivit administratorului special al CEH, Cristian Roşu. GSP Power SRL, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, și-a exprimat  interesul pentru cumpărarea termocentralei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, într-un interviu acordat Agerpres, că două companii mari din Coreea de Sud și Israel vor să investească în termocentrala Mintia. Și Turboenergy Power SRL din Chișinău și-a notificat interesul pentru Mintia, scrie Profit.ro.

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Din cadrul CE Hunedoara, pe lângă cele  662 persoane care pleacă de la Mintia, sunt alți 815 angajați care vor fi disponibilizați de la structurile din Valea Jiului.

Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza 1.477 salariaţi în 2021. Ministerul Energiei propune Guvernului să aprobe alocarea sumei de 16.137 mii lei pentru plata venitului lunar de completare

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/complexul-energetic-hunedoara-va-disponibiliza-1-477-salariati-in-2021-ministerul-energiei-propune-guvernului-sa-aprobe-alocarea-sumei-de-16-137-mii-lei-pentru-plata-venitului-lunar-de-completare/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *