Situație de forță majoră după căderile masive de zăpadă apoasă și vânt puternic. Pagubele distribuitorilor, suportate de consumatori. Electrica anunță dublarea investițiilor

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Situație de forță majoră după căderile masive de zăpadă apoasă și vânt puternic. Pagubele distribuitorilor, suportate de consumatori. Electrica anunță dublarea investițiilor

Cătălin Stancu, Director General Electrica: “În cazul nostru, este vorba despre sume de ordinul a câteva milioane de lei. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aştept să aibă influenţe în tariful de anul viitor ”

Ministrul Petcu vrea să solicite ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile

Zilele trecute, vremea rea a făcut ravagii în sistemul energetic, mai ales în curtea distribuitorilor de energie. Numai din zona Electrica, au căzut câteva sute de stâlpi de medie tensiune (425 – n.r.) din cauza unor fenomene meteo extreme: căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic. Zecii de mii de români au rămas fără alimentarea cu energie electrică, pagubele provocate de condiţiile meteo de săptămâna trecută din Moldova cifrându-se, potrivit reprezentanților companiei, la câteva milioane de lei. 370 de posturi de transformare şi o linie electrică aeriană sunt afectate, alte 12 linii electrice aeriene sunt afectate partial.

Sunt suficiente motive să se declare situație de forță majoră. Electrica  va cere Camerei de Comerţ şi Industrie recunoaşterea situaţiei de forţă majoră, pentru Galați și Focșani, unde la ora actuală lucrează peste 400 angajați relocate din toată compania, a declarat Cătălin Stancu, Director General Electrica. Astfel, compania va fi exonerată de eventuale litigii şi solicitări de despăgubiri. „Cauzele par să ţină de fenomene meteo extreme: zăpada era umedă şi extrem de grea, iar vântul – puternic. Este un fenomen pe care nu l-am văzut de zeci de ani. Iar un stâlp odată căzut îi antrenează şi pe ceilalţi”, a explicat şeful Electrica.

Sursa foto: Compania Electrica

În caz de situație de forță majoră, costurile companiilor de distribuţie a energiei provocate de condiţiile meteo extreme pot fi recunoscute în tarifele finale de anul viitor, spune preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, citat de Agerpres. „După declararea situaţiei de forţă majoră, distribuitorii vor trebui să-şi facă reparaţiile şi să aducă la ANRE pentru recunoaşterea acestor cheltuieli în tariful de anul viitor, iar ANRE analizează această solicitare”, a afirmat Havrileţ.

„Există o metodologie clară a ANRE, în momentul în care ai o situaţie de calamitate şi autorităţile recunosc asta, pagubele – în mod normal – sunt recunoscute. În cazul nostru, este vorba despre sume de ordinul a câteva milioane de lei. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aştept să aibă influenţe în tariful de anul viitor „, a spus directorul general al Electrica, subliniind că „marea problemă a fost organizarea unui volum mare de lucrări în câteva zile”.

Sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile.

Potrivit reprezentanţilor Electrica, luni la orele amiezii mai erau nealimentaţi 23.000 de consumatori din zonele arondate companiei, faţă de vârful de 130.000 înregistrați vineri la ora prânzului.

Pentru mai multe informații, citiți Comunicatul Electrica

Specialiștii Electrica explică de ce au căzut stâlpii la datorie

Pe lângă zăpada umedă şi extrem de grea și vântul puternic, o altă problemă invocată de reprezentanții Electrica, la o conferință de presă, a fost faptul că unii dintre stâlpi nu au fost proiectaţi pentru acest tip de condiţii meteo.

„Condiţiile de proiectare au fost depăşite. Stâlpilor le-a fost depăşit momentul capabil, nu este o problemă de fundaţie.Prescripţiile energetice și normativele au fost îmbunătăţite, iar stâlpii noi, care au fost proiectaţi după ultimele normative, cele din 2004, nu au căzut”, a precizat Cătălin Stancu.

Oficialii Electrica au anunțat un program de investiții ambițios. Electrica ar urma să investească în acest an 170 de milioane de euro, dublu faţă de 2014, anul listării la bursă.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *