Situație explozivă pe piața gazelor. Una sau două burse de gaze? Tot aleșii poporului vor decide…

Publicat pe Categorii Info Bursier, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Bursier Situație explozivă pe piața gazelor. Una sau două burse de gaze? Tot aleșii poporului vor decide…

Una, două sau mai multe burse de gaze naturale?, este tema fierbinte a ultimelor săptămâni. În prezent sunt două burse de gaze – BRM și OPCOM, însă – potrivit unui amendament aprobat de Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților –  singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Situație care a iscat discuții încinse la Parlament, reacții explozive în piață.

La toate conferințele pe teme de energie care au avut loc în ultimele săptămâni, și nu au fost puține, unul dintre subiectele atacate a vizat tranzacționarea gazelor. La evenimentul organizat de Curs de Guvernare “Cu strategia pe masă: România în ecuația energetică europeană și impactul asupra industriei. Politicile adecvate”, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE și Bursei Române de Mărfuri – BRM au vorbit despre bursele de gaze naturale, în paralel desfășurându-se o nouă ședință la Comisia parlamentară de specialitate cu privire la modificările care vor fi aduse OUG 64/2016.

Astfel, Florin Tobescu, șef serviciu la Direcția Relații Internaționale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a pledat pentru existența mai multor platforme de tranzacționare a gazelor  naturale care vor crea o concurență efectivă. Aceasta a fost în permanență poziția oficială a ANRE, exprimată în cadrul dezbaterilor la Comisia de Industrii și Servicii. „Legea este în dezbatere, nu este un document final. Responsabilitatea este partajat. Parlamentul este dator să ia cu rapiditate o hotărâre, iar ANRE să prezinte motivele care pot fi invocate pentru existența mai multor operatori de piață și existența unei concurențe efective. Rezultatele fiecărui operator economic de altfel se cunosc”, a spus Tobescu.

În cadrul aceleiași conferințe, președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, a criticat dur Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților, respectiv decizia de a retrage licența BRM de tranzacționare a gazelor. „Nu-ți vine să crezi că un asemenea lucru se întâmplă în România, un stat al Uniunii Europene, la 27 de ani de la Revoluție. Trăim într-o irealitate”, a spus acesta.

În momentul de față piețele de energie se modernizează, devin mai sofisticate, nu mai există doar vânzător și cumpărător, ci o infrastructură complexă și tot felul de instrumente de tranzacționare, a subliniat Stoica.

Într-un comunicat de presă, Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a precizat că scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale.

Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Poate exista și o singură bursă de gaze în România, cu condiția să fie funcțională

După ce declarase anterior că nu ar fi oportună eliminarea din piață a BRM, atâta vreme cât aceasta este momentan singura platformă unde se realizează tranzacții cu gaze natural, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, este  – mai nou – de acord cu existența unei singure burse de gaze în România, cu condiția ca aceasta să fie funcțională și să îndeplinească toate criteriile de transparență.”Suntem de acord cu existența unei singure burse de gaze, atâta vreme cât aceasta este funcțională și respectă toate criteriile de transparență”, a spus Chirițoiu pentru Agerpres.

Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene a transmis o scrisoare Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților în care se precizează că existența unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce privește funcționarea pieței, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurență între platformele de tranzacționare.”Concentrarea tranzacționării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condițiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidității într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcționării pieței, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurența între platformele de tranzacționare, concurență care în sine ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor pentru a avea tranzacții eficiente și lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurență”, se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai.

BRM, 24 mai: Preț minim record de 68,50 lei/MMh pentru gazele din producţia internă pe piaţa angro

Între timp, BRM transmite comunicate de presă cu privire la tranzacțiile cu gaze.”În 24 mai a.c., pe platformele electronice ale BRM, s-a înregistrat un preţ minim record de 68,50 lei/MMh pentru gazele din producţia internă pe piaţa angro. Cantitatea tranzacţionată s-a cifrat la 300.000 MWh. Faptul că această tranzacţie s-a încheiat pe platformele electronice ale BRM reprezintă un argument pentru tranzacţionarea prin bursă de mărfuri, locul ideal de întâlnire al cererii cu oferta”, se arată într-un comunicat al BRM

Tranzacția la care se face referire în comunicat a fost iniţiată de Engie România SA.

Potrivit datelor BRN,  în cursul lunii mai, în Ringul gazelor naturale, s-a tranzacţionat o cantitate totală de 11,6 milioane MWh, cu un preţ mediu ponderat cifrat la 72,18 lei/MWh. De la începutul anului până în prezent, cantitatea de gaze naturale tranzacţionată la BRM a ajuns la 27 milioane MWh, iar preţul mediu ponderat a fost de 72 lei/MWh.  Rezultatele din primele luni ale anului 2017 arată că volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de întreg anul anterior, reprezentând aproximativ 43,6% din consumul naţional estimat pentru această perioadă.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *