Situație fără precedent! După un control din 2016, Curtea de Conturi obligă Romgaz să dea în judecată ANRE, Transgaz, pe ceilalți producători de gaze, furnizori și pe proprii angajați

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Situație fără precedent! După un control din 2016, Curtea de Conturi obligă Romgaz să dea în judecată ANRE, Transgaz, pe ceilalți producători de gaze, furnizori și pe proprii angajați
  • Cu aprobarea AGOA, administratorii vor să angajeze avocați specializați care să depună toate diligențele în vederea anulării Deciziei privind constatările auditorilor, pentru a preîntâmpina un impact negativ asupra societății, rezultatele financiare putând fi afectate
  • Compania ar urma să demareze circa 900 de dosare litigioase împotriva propriilor angajați

Conducerea Romgaz solicită aprobarea acționarilor, în ședința AGOA din 15 iunie, pentru achiziția de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică specializată externă pentru apărarea intereselor companiei privind demararea procedurilor legale de recuperare a presupusului prejudiciu izvorât din Decizia Curții de Conturi 26/2016, se precizează într-un referat al Consiliului de Administrație.

Urmare a unui control efectuat anul trecut, Camera de Conturi Sibiu a dispus Romgaz să ducă la îndeplinire până la finele anului 2017 o serie de acțiuni, după cum urmează:

  • să repartizeze contravaloarea ieșirilor din evidență reprezentând abandonarea unor lucrări de investiții aferente unor sonde de explorare pentru care nu s-au confirmat rezerve exploatabile;
  • să identifice cantitățile de gaze livrate pe piața reglementată peste cantitatea pe care societatea era obligată să o livreze pentru fiecare client și să stabilească prejudiciul rezultat din diferența dintre prețul de vânzare de pe piața reglementată și cel de pe piața liberă, aferent cantității de gaze livrate în plus pe piața reglementată și recuperarea acestuia;
  • stabilirea prejudiciului reprezentând contravaloarea biletelor de odihnă și tratament în stațiuni din afara țării și recuperarea acestuia;
  • stabilirea prejudiciului creat prin plăți nelegale aferente unor contracte de asitență juridică;
  • identificarea plăților nejustificate reprezentând sporul acordat pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, stabilirea și recuperarea prejudiciului.

În referatul conducerii, ce urmează a fi prezentat acționarilor, se precizează că Romgaz a uzitat de toate mijloacele legale de contestare a deciziei Curții de Conturi, constatările urmare a controlului fiind considerate ca lipsite de fundament, nefiind analizate în raport cu starea de fapt, drept și a realității.

Astfel, acțiunea formulată de Romgaz la Tribunalul Sibiu a fost admisă în parte, Decizia CCS fiind suspendată în privința unor abateri constatate în perioada noiembrie 2016 – martie 2017. Ulterior, măsura suspendării parțiale a deciziei a fost ridicată de Curtea de Apel Alba Iulia, astfel încât decizia Curții de Conturi este executorie.

În consecință, Romgaz continuă demersurile pe cale judecătorească și, totodată, se pregătește să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de auditorii Curții de Conturi. Vor urma o serie de acțiuni legale litigioase ale Romgaz împotriva celorlalți producători de gaze, furnizori, ANRE, Transgaz și propriilor angajați. Compania va demara circa 900 de dosare litigioase împotriva propriilor angajați, se menționează în referatul Consiliului de Administrație. Deja, au fost transmise notificări, compania demarând procedura precontencioasă.

Oficialii Romgaz: „Conform unor interpretări ale legislației pe care le considerăm a fi subiective şi eronate, făcute de către auditorii Curţii de Conturi, constatarea obligă Romgaz să întreprindă măsuri în vederea recuperării unor sume mari de bani de la diverşi clienţi şi parteneri comerciali, demers ce nu se va putea realiza decât prin intermediul derulării unor proceduri legale litigioase”

Administratorii Romgaz apreciază că valoarea litigiului depășește 140 milioane lei, motiv pentru care se impune achiziționarea de servicii juridice, avocați care să depună toate diligențele în vederea anulării Deciziei Camerei de Conturi Sibiu pentru a preîntâmpina un  impact negativ asupra societății, rezultatele financiare putând fi afectate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Situație fără precedent! După un control din 2016, Curtea de Conturi obligă Romgaz să dea în judecată ANRE, Transgaz, pe ceilalți producători de gaze, furnizori și pe proprii angajați”

  1. De fapt nu este „situație fără precedent”. Uitați-vă la rapoarte asemănătoare ale Curții de Conturi rezultate în urma unor controale la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexurile Energetice etc. Analizați absurditatea constatărilor, analizați veridicitatea ”prejudiciilor” de miliarde de euro detectate de experții Curții de Conturi. Problema cea mai gravă mi se pare însă a fi în justiția română. Judecătorii (majoritatea căci mai sunt și unele excepții) dau automat crezare experților CC și dispun rapid recuperarea unor ”prejudicii” rezultate doar din imaginația respectivilor experți. Și apoi ne mirăm de ce întreprinderile de stat nu au curaj să facă investiții, de exemplu în sonde unde există riscul unor ”investiții aferente unor sonde de explorare pentru care nu s-au confirmat rezerve exploatabile”.
    Și ca să închei pe o notă constructivă, propun ca OUG 109/2011 să fie modificată în sensul că managenetul întreprinderilor de stat să fie realizat de către experții Curții de Conturi. CA-urile și CS-urile și conducerile executive să fie formate exclusiv din acești experți. Ei vor ști cum să conducă întreprinderile astfel încât să nu mai rezulte prejudiciile de miliarde de euro de care ne indignam la citirea rapoartelor anuale ale Curții de Conturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.