Situație inedită la Transelectrica, sesizată de Directorat: 18 foști supraveghetori sunt încă în evidențele Registrului Comerțului ca împuterniciți ai companiei!

Publicat pe Categorii Business, Exclusiv, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Situație inedită la Transelectrica, sesizată de Directorat: 18 foști supraveghetori sunt încă în evidențele Registrului Comerțului ca împuterniciți ai companiei!
  • Mai continuă provizoratul la Transelectrica. Ministerul Economiei nu se grăbește să aleagă supraveghetori pe 4 ani, cu respectarea OUG 109

Situație inedită la Transelectrica: 18 foști supraveghetori figurează încă în evidențele Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, ca împuterniciți ai companiei.

Directoratul Transelectrica sesisează acționarilor această situație, cu propunerea de reglementare a înregistrărilor de la Oficiul Registrul Comerțului, în sensul eliminării mențiunilor cu privire la foști membri ai CS, cu mandate ce au încetat anterior.

Este vorba despre 18 foști supraveghetori, cu mandate ce au încetat în perioada 2014 – 2017, care încă figurează în evidențele Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București ca împuterniciți ai companiei. Aceștia sunt: Ovidiu-Petrișor Artopolescu, Radu Bugică, Andrei Pogonaru, Dănuț Lonard Sandu, Carmen Neagu, Cătălin Lucian Chimirel, Radu-Ștefan Cernov, Cristian Pîrvulescu, Costin Mihalache, Dragoș Corneliu Zachia-Zlatea, Dorin Badea, Ștefan-Valeriu Ivan, Beatrice Ambro, Bogdan Bobora, Marius-Iulian Carabulea, Iulius-Dan Plaveti, Corneliu Soroceanu, Cristian Eugen Radu.

Ca urmare, acționarii  – convocați în AGOA pentru data de 26 noiembrie – urmează să autorizeze Directoratul să facă demersurile necesare pentru actualizarea înregistrărilor privind împuterniciții Transelectrica, prin eliminarea din situația actuală di Registrul Comerțului a mențiunilor cu privire la foștii supraveghetori, potrivit unui document al companiei.

Pe de altă parte, la Transelectrica mai continuă provizoratul.  Acționarii Transelectrica sunt convocați, în AGOA în data de 26 noiembrie, pentru numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, tot provizorii.

Mandatele actualilor membri provizorii expiră la data de 29 noiembrie, iar compania nu a primit din partea acționarilor  nicio solicitare de convocare a AGA pentru alegerea supraveghetorilor, cu mandate de 4 ani, în conformitate cu OUG 109/201. De selecția supraveghetorilor Transelectrica se ocupă Ministerul Economiei, care înființează o comisie, ce este asistată de un expert independent.

Acționarii companiei au aprobat declanșarea procedurii de selecție a membrilor CS încă din luna septembrie a anului trecut, însă ministerul a tot amânat punerea în aplicare a acestei hotărâri pentru care și-a dat acordul. Potrivit OUG 109, procedura de selecție nu trebuie să depășească 150 de zile, dar a trecut anul și Ministerul Economiei bate pasul pe loc, încălcând astfel legislația în vigoare.

Potrivit unui document al Transelectrica, acționarii au decis, tot la solicitarea Ministerului Economiei, să amâne întregul proces. Se încearcă, din nou, la AGOA de luna viitoare, să se aprobe profilul CS si al candidaților pentru postul de membru al CS.

Până la numirea supraveghetorilor cu mandate de 4 ani, în cazul Transelectrica, se aplică, cu titlu de excepție, art. 64 din OUG 109, conform căruia  „în caz de vacanță a unuia sau a mai multor posturi de administrator al unei societăți, acționarii, inclusiv acționarul-stat, pot convoca AGA în vederea numirii unuia sau mai multor administratori provizorii, până la finalizarea procedurii de selecție”. Astfel, acționarii vor numi supraveghetori provizorii, cu mandate de 4 luni, care pot fi prelungite până la 6 luni, pentru motive temeinice, potrivit documentului companiei.

Totodată, acționarii sunt solicitați să aprobe forma contractului de mandat și să fixeze remunerația cuvenită membrilor CS.

Acționarii Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice – Transelectrica sunt Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, ce deține 58,688% acțiuni, alți acționari – persoane juridice, ce dețin 35,193% acțiuni și alți acționari-persoane fizice ce dețin 6,119% acțiuni.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *