SN Nuclearelectrica, 20 de ani de la înființare. Companie românească cu rezultate remarcabile la nivel internațional

Publicat pe Categorii Actual, Energie, Esential, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Esential SN Nuclearelectrica, 20 de ani de la înființare. Companie românească cu rezultate remarcabile la nivel internațional

Astăzi, SN Nuclearelectrica sărbătorește 20 de ani de la înființarea ca societate națională, ca urmare a reorganizarii  fostei societi de stat  RENEL, la data de 02 iulie 1998. SNN deține două sucursale CNE Cernavodă, operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Pitești, fabrica de combustibil nuclear, și din anul 2014, filiala Energonuclear, compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 și  a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007.

Potrivit datelor companiei, de la punerea în functiune a celor două unități, deci pe durata totala de operare, SNN a produs și livrat în sistemul energetic național o cantitate totală de energie de 168 649 752 MWh, din care Unitatea 1 a livrat 111 163 005 MWh în SEN, iar Unitatea 2,  57 486 747 MWh.

De asemenea, până în prezent, la o producție medie anuală de 10 TWh a ambelor unități, s-a evitat eliberarea în atmosferă a 150 milioane tone de CO2, comparația realizându-se prin raportare la tehnologii de producție a energiei electrice cu emisii semnificative de CO2.

În conformitate cu normele și standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internațional, ca rezultat al misiunilor de evaluare internaționale independente, CNE Cernavodă este printre cele mai performante 5 centrale nucleare la nivel internațional. Factorii care stau la baza acestor performanțe sunt investițiile curente în securitate nucleară, programele exhaustive de mentenanță pro-activă și înaltă specializare a personalului, SNN având unii dintre cei mai buni experți în industria nucleară la nivel global.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizată în anul 1994 de AECL (deținătorul licenței CANDU) si Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producător de combustibil nuclear de tip CANDU 6. De la momentul autorizării și până în prezent FCN Pitești a dezvoltat o serie de procedee tehnologice noi care au fost preluate și de alți producători de fascicule de combustibil CANDU.

De la înființarea SNN, din anul 1998, FCN Pitești a produs o cantitate de 169 800 fascicule de combustibil. Pe durata de viață a unui fascicul de combustibil în reactor, în medie un an de zile, acesta produce o energie de 1115 MWh. Aceeași energie se poate obtine arzând combustibili convenționali astfel: 470 000 kg de combustibil convențional cu o putere calorică de 7000 kcal/kg sau 573 971 kg huilă cu o putere calorică de 5732 kcal/kg sau 405 172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorică de 8120 kcal/Nm3, se arată într-un comunicat al companiei.

În total, energia produsă prin utilizarea în reactor a 169 800 fascicule de combustibil este echivalentă cu arderea a 79806 kt (kilotona) de combustibil convențional cu o putere calorică de 7000 de kcal/kg sau 97460,28 kt de huilă cu o putere calorică de 5732 kcal/kg sau 68798,21 x 106 Nm3 de gaz natural cu o putere calorică de  8120 kcal/Nm3.

SNN este în prezent cel mai mare dezvoltator național de proiecte energetice: retehnologizarea Unității 1 care va conduce la încă 30 de ani de operare în condiții de securitate nucleară a acesteia la un cost al investiției la  jumătate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum și proiectul Unităților 3 si 4 a cărui producție dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare și disponibilității viitoare a capacităților interne, este parte a soluției de asigurare a stabilității sistemului energetic național, securității în aprovizionare și îndeplinirii țintelor de mediu simultan.

Rezultatele SNN și în măsură egală, planificarea și realizarea proiectelor viitoare, se datorează personalului companiei, profesionalismului, angajamentului acestuia pentru performanță și robusteții tehnologiei utilizate.

“ La 20 de ani de la înființare, SNN este una dintre companiile românești cu rezultate remarcabile la nivel internațional, fiind în prezent un reper de profesionalism și nivel de securitate nucleara la nivel global. Sunt foarte mulți factorii tehnici, de operare și de management care conduc la obținerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proporționale,  dar la bază, indiferent de aria de specializare și zona evaluată, rămâne expertul. Specialiștii sunt resursa esențială a SNN, și când spun specialiștii mă gândesc simultan atât la partea tehnică, cât și la domeniile suport, interdependența celor două fiind majoră, iar rezultatul ținând de coerența integrării acestor componente”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General al companiei

La ceas aniversar, SNN mulțumeste angajaților și colaboratorilor săi, autorităților, furnizorilor de echipamente și servicii, industriei nucleare orizontale din România și partenerilor externi care au contribuit la rezultatele companiei, acționarilor și investitorilor, participanților la piața de capital, reprezentanților mass-media pentru profesionalism în colaborare în toată această perioadă!

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *