Soarta regenerabililor, decisă în Parlament. ANRE vrea schimbarea radicală a schemei de sprijin: certificatele verzi, înlocuite cu sistemul feed-in tariff

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Soarta regenerabililor, decisă în Parlament. ANRE vrea schimbarea radicală a schemei de sprijin: certificatele verzi, înlocuite cu sistemul feed-in tariff
  • Și PATRES a propus adoptarea unui sistem de tipul feed-in premium, asemănător cu sistemul de funcționare a bonusului de cogenerare. Producătorii vor vinde energia în piață, iar sprijinul suplimentar este fix, cuantificabil și predictibil

Se pregătește o nouă schema de sprijin pentru regenerabili, la propunerea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), care vrea să înlocuiască  certificatele  verzi cu un nou sistem de tarife fixe. Modificarea care este adusă la OUG 24/2017 trebuie însă aprobată de parlamentari.

De luni bune de zile, Legea de aprobare a Ordonaței ce modifică şi completează Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie este în dezbatere la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Chiar dacă președintele Iulian Iancu, a tot afirmat că se va urgenta aprobarea legii, discuţiile în cadrul Comisiei trenează și deciziile se tot amână de la o săptămână la alta. Surse parlamentare spun că, pe parcursul dezbaterilor, s-au tot adus modificări, noi amendamente la OUG 24,  acesta fiind motivul pentru care se întârzie cu votul și raportul Comisiei de specialitate. Între timp însă, situația producătorilor de E-SRE se acutizează, mai ales a celor mici și mijlocii, mulți dintre aceștia venind cu bani de acasă pentru a-și susține investițiile.

L-am întrebat pe Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, cum supraviețuiesc micii producătorii de E-SRE: “Fiecare producător încearcă cumva să vândă certificate verzi. Unii se descurcă, alții nu. Din păcate schema de sprijin adoptată de statul român este una foarte departe de termenul de nediscriminatoriu. Respectiv, unii producători reușesc să-și vândă toate certificatele și au o situție relativ favorabilă, alții nu, și sunt de-facto în faliment”.  Situație admisă și de reprezentanții ANRE. „În baza actualului sistem de certificate verzi, care are totuşi nişte incertitudini, nu toţi producătorii reuşesc să-şi vândă certificatele verzi, iar veniturile din certificate verzi nu sunt uniform repartizate între producători şi vorbim de 800 de producători”, spune Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședintele Autorității.

După nenumăratele semnale trase de asociația de profil și nu numai, specialiștii ANRE  decid că se impune o schimbare fundamentală a schemei de sprijin. Vicepreşedintele instituţiei, Zoltan Nagy-Bege, a anunțat că ANRE propune înlocuirea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă prin certificate verzi cu un nou sistem de tarife fixe, intenţionând totodată să nu modifice impactul asupra preţului final al electricităţii plătit de consumatori. Unul dintre amendamentele propuse la Legea de aprobare a OUG 24/2017  în Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor vizează trecerea la sistemul de tarife fixe, aşa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toţi cei consultaţi de ANRE, a afirmat Nagy-Bege, citat de Agerpres. Un organism ar urma să administreze schema, pe modelul Transelectrica în cazul schemei de sprijin pentru cogenerare, care strânge banii de la furnizori pentru bonusurile de cogenerare. Trecerea la noul sistem va fi, la început, una voluntară.

Și PATRES a propus adoptarea unui sistem de tipul feed-in-premium, asemănător cu sistemul de funcționare a bonusului de cogenerare. “Practic, se strânge de la consumatori o anumită sumă, care se împarte în mod egal la participanții la această schemă de sprijin. Se elimină complet pieța certificatelor verzi – piață care a devenit o forma fără fond. Producătorul trebuie să știe ceva foarte clar: energia o vinde în piață, iar sprijinul suplimentar este fix, cuantificabil si predictibil. Ne dorim o claritate a legislației, o lege complet nouă care să soluționeze și să simplifice problemele existente”, afirmă Martin Moise.

Potrivit explicațiilor vicepreședintelui ANRE, oferite jurnaliștilor prezenți la o conferință organizată de Comisia Europeană pe tema eficienței energetice, reglementatorul va stabili pentru fiecare tehnologie şi sursă regenerabilă un preţ fix, care va fi asigurat şi va fi plătit periodic. „Deci nu va mai exista o piaţă a certificatelor verzi. Însă trebuie să facem calcule serioase cu privire la acest preţ fix”, a spus Nagy-Bege, conform Agerpres.

Dacă parlamentarii se grăbesc să aprobe amendamentele la Legea privind OUG 24, este posibil ca noua schema de sprijin pentru regenerabili să intre în vigoare de la începutul anului 2018. ANRE are nevoie de 6 luni să elaboreze noua schemă de sprijin împreună cu Ministerul Energiei, Consiliul Concurenţei, companiile din domeniu, având nevoie și de aprobarea  Comisiei Europene.

Reprezentanții ANRE sunt preocupați, pe lângă sprijinul pentru regenerabili, să nu crească impactul asupra consumatorilor.”Impactul la consumatorul de energie electrică al schemei prin certificate verzi este stabilit prin lege. Aceeaşi lege poate să stabilească impactul şi pentru schema prin tarif fix. Dacă impactul va rămâne la fel, vom elabora această schemă, luând în calcul această contribuţie a consumatorului”, a susţinut Nagy-Bege, citat de Agerpres.

Dezbaterile pe tema Legii ce aprobă OUG 24 vor fi reluate la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților peste două săptămâni.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Soarta regenerabililor, decisă în Parlament. ANRE vrea schimbarea radicală a schemei de sprijin: certificatele verzi, înlocuite cu sistemul feed-in tariff”

  1. Schemele de sprijin au fost gandite pentru consumatorii privati si eventual pentru cei economici. In Romania ele au devenit un fel de credite cu buletinul cu care s-a bagat mana in buzunarul cetatenilor obligandu-i pe acestia sa suporte investitii din piata speculativa a unor investitori de portofoliu si generand acte de coruptie deosebit de grave. Acesta situatie nu mai poate continua deoarece priveaza SEN de investitii adevarate in sistemele tehnologice care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *