Soluții pentru localitățile neelectrificate: Distribuitorii, obligați de ANRE să vină cu variante alternative de alimentare cu energie bazată pe surse regenerabile, cu posibilitatea stocării

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Soluții pentru localitățile neelectrificate: Distribuitorii, obligați de ANRE să vină cu variante alternative de alimentare cu energie bazată pe surse regenerabile, cu posibilitatea stocării
  • Românii pot finanța dezvoltarea rețelei de distribuţie sau extinderea acesteia
  • ANRE a pregătit un proiect de ordin pentru aprobarea Metodologiei pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice

România are peste 50.000 de gospodării fără curent, deși este țara cu cea mai mare viteză a internetului din toată Europa, conform statisticilor autorităților. Interesant este că doar 7.000 din aceste gospodării se află în sate izolate. Explicația oferită de autorități urmare a unor interpelări transmise de unii parlamentari: “Sunt multe zone în care s-au aprobat Planurile Urbanistice Zonale, s-au construit case, care însă nu au curent electric. Promisiuni neonorate ale investitorilor, care și-au asumat că va aduce apă, canalizare şi curent”.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a pregătit un proiect de ordin pentru aprobarea Metodologiei pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice.

În prezent, conform legii, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale sau centrale, în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism, operatorul de distribuţie este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune, respectiv de licenţă, pe care acesta o deţine. În cazul în care realizarea investiţiilor menționate nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie, acestea se realizează prin cofinanţare din fonduri proprii ale operatorului de distribuţie, din fonduri ale bugetelor locale şi din bugetul de stat în condiţiile legii, precum şi din fonduri ale persoanelor fizice şi juridice care au solicitat racordarea la reţea în acea zonă, conform reglementărilor ANRE.

Mai nou, persoanele fizice şi juridice, care au solicitat racordarea la reţea, au posibilitatea de a participa la finanțarea dezvoltării rețelei, conform Legii 167/ iulie 2018.

ANRE a revizuit Metodologia pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice. S-a prevăzut astfel posibilitatea de cofinanțare de către utilizatorii – persoane fizice și juridice care au solicitat racordarea la rețeaua electrică de interes public din zona în care autoritatea publică solicită dezvoltarea de rețea pentru electrificare sau pentru extinderea rețelei.

Astfel, potrivit proiectului de ordin, operatorul trebuie să calculeze valoarea totală a lucrării și valoarea eficientă a acesteia, urmând a finanța lucrarea:

– integral, în cazul în care valoarea eficientă este mai mare de 80% din valoarea totală a investiției,

– exclusiv cota eficientă, în cazul în care valoarea eficientă se încadrează între 50% și 80% din valoarea totală a investiției,

– jumătate din valoarea totală a lucrării, în cazul în care valoarea eficientă este mai mica de 50% din valoarea totală a investiției.

În cazurile în care operatorul nu este obligat să finanțeze integral lucrarea, autoritatea publică, în comun cu utilizatorii care au solicitat racordarea la reţea, trebuie să asigure finanţarea lucrărilor cu diferența până la valoarea totală a acestora. Utilizatorii menționați sunt obligați să suporte cel puțin 20 % din cota de finanțare care revine în comun autoritații publice și utilizatorilor. Atât autoritatea publică, cât și utilizatorii pot finanța integral investiția, cu posibilitatea de recuperare la finalizarea lucrărilor a cotei de cofinanțare care revenea operatorului.

Cota de cofinanțare care revine în comun autorității locale și utilizatorilor poate fi suportată total de utilizatorii care au solicitat racordarea la rețea în zona de dezvoltare a rețelei, dacă aceștia doresc și solicită acest lucru, se menționează în proiectul de ordin ANRE.

Reglementatorul mai vine cu o obligație de partea operatorului de distribuţie concesionar, care va analiza, în cadrul studiului de fezabilitate, și va oferi autorității publice și o variantă alternativă de alimentare cu energie electrică bazată pe surse regenerabile, cu posibilitatea stocării energiei electrice, potrivit proiectului de ordin. Localităţile care, din considerente tehnice sau economice, nu sunt conectate la SEN pot fi alimentate cu energie electrică prin sisteme electroenergetice izolate, caz în care ANRE stabilește preţul local şi condiţiile minime privind continuitatea şi calitatea serviciului de furnizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *