Start la exportul de gaze: interconectorul de gaze dintre Bulgaria și România, operațional din această lună

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Stiri externe Start la exportul de gaze: interconectorul de gaze dintre Bulgaria și România, operațional din această lună

Conducta principală a interconectorului de gaze dintre România şi Bulgaria a fost finalizată, probată, recepţionată şi pusă în funcţiune, fiind create condiţiile tehnice pentru asigurarea exportului de gaze naturale dintre cele două țări. Compania Transgaz a anunțat că, în data  de 4 noiembrie 2016, s-a finalizat tragerea pe sub Dunăre a conductei de rezervă DN 500 în lungime de 2100 metri.

conducta_gaze-820x300Premierul bulgar Boyko Borisov a declarat, la reuniunea sa cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la summitul șefilor de guvern din China și cele 16 state din Europa de Est, că interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi România va deveni operaţional pe data de 11 noiembrie, scrie Agerpres. Termenul iniţial de finalizare a proiectului în valoare de 24 de milioane de euro era iunie 2013.

Lucrările au fost derulate în baza contractului de execuție semnat împreună cu Inspet SA Lider și SC Habau PPS Asociat. Datorită utilizării tehnologiei avansate, alegerii unor soluţii tehnice de succes precum și a implicării personalului specializat, lucrările de execuție, probele de presiune, cuplarea conductei, inclusiv punerea în funcţiune a acesteia se vor finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie 2016, cu aproximativ o lună mai devreme decât era planificat, susțin reprezentanții Transgaz. În contractul de finanţare şi cel de execuţie, termenul de finalizare al lucrărilor este 31.12.2016.

Potrivit Transgaz, staţiile de reglare măsurare ( SRM-urile) în ambele țări au fost construite şi recepţionate, astfel încât, după semnarea Acordului de Interconectare şi aprobarea metodologiei de rezevare de capacitate, se pot efectua activităţi de import şi export.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrărilor de pe malul românesc şi 13 milioane euro pentru partea bulgară. Subtraversarea efectivă a Dunării la Comasca a început încă din 25 septembrie a.c., când a avut loc tragerea conductei principale prin forajul  executat pe sub Dunăre.  În același timp, stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu permite circulația gazelor în ambele sensuri, curgere bidirecțională care a fost dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an în ambele sensuri. Din Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500mm, în lungime de 5,1 km până de la grupul de robinete Comasca (România). Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca  până la grupul similar de la Marten (Bulgaria).

Interconectorul România –Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din România și Europa până la acest moment, o lucrare de pionierat, subliniază Transgaz.

Se finalizează Acordul de Interconectare Transgaz-Bulgartransgaz

Transgaz se află în faza finală a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din ţara vecină, Bulgaria. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializării capacităţilor de transport.

Proiectul de interconectare România – Bulgaria este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România şi Ungaria (BRUA – PCI 7.15, proiect de interes comun conform primei liste PCI) are o importanţă deosebită la nivel regional astfel incat după punerea în funcţiune, conducta va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pieţele din Europa Centrală şi de Vest.

Proiectul BRUA (împărţit în două faze conform recomandării CESEC), face parte din Planul de dezvoltare al SNTGN Transgaz în perioada 2014-2023 şi  se regăseşte pe lista actualizată a proiectelor de interes comun adoptată de Comisia Europeană. Conducta „Țărmul Marii Negre-stația de comprimare gaze Podișoru” este de asemenea proiect de interes comun al Uniunii Europene și face legatura cu BRUA prin preluarea potentialelor rezerve de gaze naturale din Marea Neagră.

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I şi 4,4 mld.mc/an în faza II. Conducta va avea o lungime totală de 528 km, diametrul de 32″(Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.