Hidroelectrică are undă verde de la acționari să depună oferta angajantă pentru CEZ România, singură sau în consorțiu cu Electrica și SAPE. Acordul a venit din partea acționarului său majoritar, Ministerul Economiei, ce deține 80% din capitalul societății. Fondul Proprietatea nu a participat la ședința acționarilor, după ce a comunicat că este împotriva acestui demers.
Hidroelectrica îți permite să depună singură ofertă toate activele scoase la vânzare de CEZ România, se dorește însă să se meargă pe varianta consorțiului cu Electrica și SAPE. Cu majoritatea voturilor deținute de acționarul majoritar s-a aprobat partenerul împreună cu care Hidroelectrica va forma un consorțiu și va depune o ofertă angajantă pentru întreg perimetrul în cadrul procesului de vânzare a Grupului CEZ România, potrivit hotărârii acționarilor din data de 25 iunie.
Acționarii au mai fost de acord ca Hidroelectrica să contracteze un credit pentru achiziții de participații în vederea diversificării portofoliului, credit care va putea fi utilizat în lei și/sau în valută.
În Raportul Directoratului pe 2019 se specifică:
“Intenția grupului CEZ Romania de a face exit total din România în favoarea unei investiții locale, în Cehia, răspunde perfect strategiei de extindere a Hidroelectrica prin identificarea de noi oportunități de afaceri menite să transforme compania într-un jucător regional de importanță majoră în piața de energie electrică în Europa de Sud-Est”.
“Portofoliul de active care fac obiectul acestei potențiale achiziții sunt într-o complementaritate evidentă cu activitatea prezentă a Hidroelectrica și cu scopul definit de către acționarii săi de a menține compania în domeniul producției de energie electrică și a furnizării serviciului de sistem nu doar la nivel național, cât și la nivel regional”
Citește și:
Alți investitori interesaţi de activele CEZ Romania sunt: fondurile de investiţii Macquarie din Australia, DWS – fondul de investiţii al Deutsche Bank, grupul OMV Petrom şi ungurii de la MVM, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar.
Cehii de la CEZ sunt prezenţi pe piaţa românească din 2005.CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi. CEZ deţine în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Grupul CEZ este prezent în România prin nouă companii: Distribuţie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.