Ștefan Musgociu, BVB: 26 de companii în așteptare, pentru a se lista în următoarele luni

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Ștefan Musgociu, BVB: 26 de companii în așteptare, pentru a se lista în următoarele luni

Efervescenta listarilor la Bursa de Valori Bucuresti are premise serioase sa continuie pe tot parcursul anului 2021. Cu ocazia evenimentului financiar “The Power Table – Cum arata raportarile financiare si cum investim”, Stefan Musgociu, Specialist Business Development si Marketing la Bursa de Valori Bucuresti, a spus ca nu mai putin de 26 de companii se pregatesc, in urmatoarele luni, sa listeze actiuni si obligatiuni pe Piata de capital romaneasca.

“Sunt alte companii pe drum  sa vina la BVB, atat pe Piata principala cat si pe AeRO: Allview, TTS, One United Properties si ar mai fi cateva, precizeaza Stefan Musgociu. Lista mea are undeva la 26 de companii care sunt in asteptare. Acestea se vor lista in urmatoarele luni, cu siguranta. Imi este greu sa spun ca vor fi 2-3 luni, cel mai sigur, pana la finalul anului vom mai avea cateva nume interesante. Best Jobs tocmai au anuntat ca au incheiat un plasament privat pe obligatiuni. Listari din partea Nemo Express, Barlinek si Agroland Agribusiness sunt deja publice. Mai sunt cateva nume, insa nu le pot face inca publice, deoarece fie inca nu au anuntat ei, fie mai sunt cativa pasi pana sa ii vedem pe piata”.

Daca in 2019, pe Piata de Capital romaneasca erau, mai degraba, listari de obligatiuni decat de actiuni, trendul a inceput sa se inverseze, din 2020. “Anul acesta, daca nu ma insel, am avut mai multe listari de actiuni decat am avut in ultimii 2-3 ani la Bursa, spune Musgociu. Si vor mai urma. Pot sa va spun ca in aceasta saptamana vom mai avea o listare, iar in urmatoarele 2 saptamani, alte 2. Asadar, vor mai fi inca 3 listari in aceasta luna (mai – n.r.)”.

Toate cele 7 listari noi din acest an la Bursa au fost pe piata AeRO, insa cel putin 2 companii se pregatesc sa intre pe Piata Principala, printr-o listare de tip IPO. In afara de acestea, este posibil ca in acest an sa avem si alte surprize de acest gen, conform declaratiilor reprezentantului Bursei de Valori Bucuresti: “One United Properties si TTS au anuntat public ca doresc sa vina pe Piata principala. Mai sunt discutii si cu alte companii, pentru listari de actiuni sau de obligatiuni, dar pana nu anunta in presa companiile respective nu pot sa dau amanunte”.

Dar cum a fost posibil ca, dupa ani de seceta, sa vedem in 2021 o asemenea efervescenta pe Piata de Capital romaneasca? Stefan Musgociu are un posibil raspuns: “In momentul in care vezi un antreprenor care iti este si prieten ca atrage finantare, iti da un exemplu. Puterea exemplului vine sa intareasca teoria pe care noi le-o spunem. Rezultatul este, dupa cum ati vazut, toate aceste runde de finantare, care se vad inclusiv in valoarea medie a tranzactiilor pe piata AeRO, care se apropie de 1.000.000 Euro pe zi, ceea ce este destul de mult, raportat la ultimii 2 ani”.

De altfel, si piata pare sa se fi schimbat destul de mult, in ultima decada. Intrebat care este perceptia lui fata de momentul in care a inceput sa investeasca la Bursa, Stefan Musgociu povesteste: “Se vede o maturizare a pietei. In urma cu 14 ani, in momentul in care eu intram in Piata de capital si in presa, nu era neaparat un El Doraro, dar tin minte un caz, in care cineva si-a investit darul de la nunta in Piata de capital si a scos profit – totul destul de repede. Era cumva o specula: mergeai la banca acum, scoteai bani, faceai profit. Mai stiu cazuri care au facut credit, au cumparat, ceva nu a mers bine si au ramas oamenii si pe pierdere si cu creditul de rambursat.

Acum, exista transparenta destul de multa. Si investitorii cumva s-au maturizat. Nu mai exista acea dorinta de imbogatire pe termen scurt. Nu mai este specula, ci investitie – in adevaratul sens al cuvantului. Vedem majorari de capital derulate de companii mai mici, nu de companii mari, in care majorarea nu provine de la actionarul majoritar, care vine el cu bani de acasa. Ceea ce imi place foarte tare este faptul ca actionarii au inteles acest lucru si scot banii din buzunar si ii investesc in compania respectiva. Ceea ce dovedeste ca actionarii au incredere in compania respectiva, altfel nu cred ca ar participa la aceste majorari de capital”.

Evenimentul The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim a fost organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti, 2Performant S.A. si Life is Hard S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *