Strategia Ministerului Energiei: Se renunță la Unitatea 1 de la Cernavodă! Se fac Reactoarele 3 și 4! „Nevoia de decizii asumate pentru viitor”, temă de dezbatere la Conferința InvesTenergy,11 mai

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Strategia Ministerului Energiei: Se renunță la Unitatea 1 de la Cernavodă! Se fac Reactoarele 3 și 4! „Nevoia de decizii asumate pentru viitor”, temă de dezbatere la Conferința InvesTenergy,11 mai
  • Ministrul Toma Petcu spune că nu sunt bani suficienți pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 de la Cernavodă

Ministerul Energiei are o strategie pentru Nuclearelectrica, după cum reiese din recentele declarații ale ministrului Toma Petcu: durata de viață a Unității 1 de la Cernavodă nu se prelungește că nu sunt suficienți bani, dar – în schimb – se fac Unitățile 3 și 4.

Statul român trebuie să finalizeze în acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 și 4 la centrala din Cernavodă, a declarat Toma Petcu, la Antena 3, cu precizarea că există anumite pretentii din partea companiei chineze. De fapt, ministrul vine acum să confirme ce s-a convenit în februarie între Ministerul Energiei și reprezentantii CGN, fiind stabilit și asumat un calendar de actiuni prin care să fie urgentate negocierile pentru constituirea companiei de proiect care să realizeze reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă.

Și Guvernele anterioare și-au dorit proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, considerat strategic pentru România, însă de la declarații la fapte…au fost doar negocieri prelungite! În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor,  proiectul fiind estimat la 6,5 miliarde euro. Ministrul Petcu se declară optimist de discuțiile purtate cu partenerii chinezi, care ridică pretenții, unele dintre acestea putând fi rezolvate de partea română. În luna iunie este programată o nouă întâlnire cu reprezentanțiii CGN pentru a puncta soluțiile, a precizat Petcu.

Rămâne de văzut cum vor evolua, în continuare, negocierile…Noutatea este că nu se mai dorește prelungirea duratei de viață a Unității 1 de la Cernavodă de către Ministerul Energiei. Declarația ministrului Petcu în acest sens, argumentată că nu sunt suficienți bani, este contrazisă de situațiile prezentate acționarilor, în repetate rânduri, de către reprezentanții Nuclearelectrica. Durata de viață poate să fie extinsă cu 25 de ani, retubarea Unității 1, funcțională din anul 1996, fiind unul dintre obiectivele de bază ale companiei.  “Procesul de pregătire a retubării se va desfășura pe o perioadă de cel puțin 10 ani, cu eforturi investiționale ce vor fi alocate în perioada 2020 – 2025”, potrivit unui document prezentat investitorilor. Costurile estimate ale retehnologizării Unității 1 sunt între 1.2-1.5 miliarde de Euro.

România este premiantă cu unitățile nucleare din dotare. Potrivit unui clasament realizat de publicația Nuclear Engineering International, unitățile CNE Cernavodă se situează printre primele 15 din totalul de 392 unități nucleare în funcțiune în lume. Unitatea 2 de la Cernavodă se situează pe locul 1, cu un coeficient global de utilizare a puterii instalate de 93,5%, în timp ce Unitatea 1 este pe locul 14, cu un coeficient de 89,4%. În cazul aceluiași indicator, România se află pe primul loc în lume cu un coeficient de utilizare a puterii instalate de la punerea în funcțiune a unităților nucleare de la CNE Cernavodă de 91,4%.

Că se renunță sau nu la creșterea duratei de viață a Unității 1 de la Cernavodă și se decide să se facă reactoarele 3 și 4, rămâne de văzut. Este însă de dorit ca Guvernul – prin Ministerul Energiei – să ia decizii corecte, asumate pentru viitorul sectorului energetic. Despre astfel de decizii, se va discuta la Conferința InvesTenergy “R-evoluție în energie. Decizii pentru viitor”, din  data de 11 mai 2017 în cadrul Panelului “Nevoia de decizii asumate pentru investiții strategice în energie”. Mai multe informații, pe site-ul Conferinței AICI

Secretarul de stat Tudorache, numit Președintele CA provizoriu al Nuclearelectrica

Până la punerea în aplicare a strategiei Ministerului Energiei la Nuclearelectrica, se continuă cu numirile în funcții. Secretarul de Stat Robert Tudorache  este Președintele Consiliului de Administrație provizoriu al Nuclearelectrica. Societatea Națională Nuclearelectrica informează acționarii și investitorii asupra deciziei Consiliului de Administrație al SNN din data de 03.05.2017 privind numirea domnului Iulian-Robert Tudorache în funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al SNN, în conformitate cu prevederile art. 1401 din Legea 31/1990 a societăților, potrivit unui raport transmis de SNN Bursei de Valori București. Tudorache va ocupa această funcție pe o perioadă de 4 luni de zile, perioadă aferentă mandatului provizoriu deținut în cadrul Consiliului de Administrație al SNN.

În AGOA din data de 24 aprilie au fost aleși 6 membri provizorii în Consiliul de Administratie al SNN, toți propuși de acționarul majoritar Ministerul Energiei, pentru un mandat provizoriu de 4 luni de zile, începând cu data de 26.04.2017, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor în conformitate cu prevederile OUG 109. Mandatul lui  Sebastian Tcaciuc va expira la data 23.12.2017, potrivit hotărârii AGOA transmisă Bursei de Valori București. Noi administratori provizorii ai SNN sunt: Andreas Eva-Georgeta, Anton Cristian-Romulus, Gențea Cristian, Mișa Ionuț, Tătar Florin-Constantin, Tudorache Iulian-Robert și Sebastian Gabriel Tcaciuc.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Strategia Ministerului Energiei: Se renunță la Unitatea 1 de la Cernavodă! Se fac Reactoarele 3 și 4! „Nevoia de decizii asumate pentru viitor”, temă de dezbatere la Conferința InvesTenergy,11 mai”

  1. 1. Nuclearelectrica a strans in mandatul anterior de CA peste 330 mil. Euro in vederea realizarii retubarii unitatii 1. Si intentiona sa mai stranga, in cei 5 ani care mai sunt pana la acele lucrari. Pentru cei care nu cunosc, SNN ttrebuie sa aiba 30 – 40 % din cele 1,2 – 1,5 mld. Euro, restul urmand a fi finantat prin credite bancare. Deci nu este o problema de bani.
    2. Un studiu de fezabilitate realizat cu 5 ani inainte de investitie nu are nicio valoare. Nicio banca nu finanteaza o investitie pe un studiu atat de vechi. Sunt necesare studiul de oportunitate si eventual de prefezabilitate, ceea ce s-a facut.
    3. A se vedea cerinta Fondului Proprietatea din ultima sedinta de AGA prin care solicita praduirea a 100 mil. euro din cele 330 adunate de SNN, cerinta la care onor Ministerul Energiei inteleg ca a zis ca se mai gandeste 🙂 . Acum pregateste terenul cu „nu e fezabila retubarea” . Ce credeti ca va vota ME la urmatoarea AGA ?

  2. O strategie foarte bine gândită…..reactorul 1 chiar dacă ar trece de comisia de expertiză internațională,,,tot ar necesita retehnologiozare și inlocuire a echipamentelor….așa se renunță din start….iar banii directioanați in două reactoare noi….dacă partea clasică U1…incă mai poate fi folosită….avem gaze in marea neagră….le putem folosi ca italienii,,două cazane de înaltă presiune,,,,și producem curent la capacitate,,,important este să se vrea…acest guvern ,,VREA…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *