Studiu de caz pe relația ELCEN – RADET, la dezbaterile pe Strategia Anticorupție

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Studiu de caz pe relația ELCEN – RADET, la dezbaterile pe Strategia Anticorupție

„Despre relația RADET-ELCEN se vorbește de mulți ani și în discursul public este tratată oricum altcumva decât o relație comercială. Dar ea este finalmente o relație comercială în care ELCEN livrează agent termic către RADET. Din acest punct apare majoritatea problemelor. Deseori, se face referire la Ministerul Energiei care ar trebui să întreprindă acțiuni pentru simplul fapt că are ELCEN în subordine. Cred însă că ar trebui luat în calcul faptul că, legal, ministerul are niște reprezentanți în Consiliul de Administrație și acești reprezentanți sunt cei care trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a reprezenta bunul mers și interesul societății pe care o reprezintă. Ministerul Energiei nu poate comanda ELCEN niciun fel de acțiuni arbitrare sau care să contravină intereselor societății”, a declarat Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei, în cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Justiției în colaborare cu organizația nonguvernamentală „Expert Forum”.

radetReprezentanții Ministerului Energiei au participat la dezbaterea publică din perspectiva Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 „Transparența serviciilor publice și guvernare deschisă în cadrul cooperării la nivel central și local”. Ministerul Energiei este parte din noua Strategie Națională Anticorupție 2016-2020, ca instituție responsabilă pentru obiectivul „Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în mediul de afaceri”. În cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Justiției în colaborare cu organizația nonguvernamentală „Expert Forum” a fost dezbătut subiectul cooperării local – central în furnizarea serviciilor publice și guvernanță corporativă, cu studiu de caz pe relația RADET-ELCEN. Discuția a avut loc în cadrul celei de-a doua teme a dezbaterii „Îmbunătățirea guvernanței corporative la nivelul companiilor de stat și la nivel local”.

Reprezentantul Ministerului Energiei la acest eveniment a subliniat faptul că în acest moment datoria RADET către ELCEN este una uriașă. „În același timp, și datoria ELCEN (3,6 miliarde de lei) către furnizorii săi ca urmare a furnizării agentului termic este enormă: 1,7 miliarde de lei. RADET-ELCEN este un caz de lipsă de transparență. Dacă ar fi existat un mecanism de transparență de-a lungul anilor sunt convins că ar fi fost mult mai ușor de observat ce se întâmplă acolo și probabil că nu s-ar fi ajuns la o datorie care pune în pericol ambele societăți”, a adăugat Dan Ionescu.

Studiul de caz RADET-ELCEN a fost realizat în contextul situației financiare dificile în care se află atât compania Electrocentrale București (ELCEN), aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, cât și Regia Autonomă de Distribuție a Agetului Termic (RADET), aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Studiu de caz pe relația ELCEN – RADET, la dezbaterile pe Strategia Anticorupție”

  1. DAN IONESCU ne ia de prosti … SI REUSESTE !!! In calitate de fost consilier pentru energie a minstrului energiei stiu exact dece MINISTERUL ENERGIEI PARTONEAZA DRENAREA BANILOR PUBLICI STORSI PE CALEA PMB-RADET – ELCEN si dirijati intereselor oculte . Cand am expus consiliului de directori ai elcen ANATOMIA JAFULUI asa cum este patronata de MEE prin complicitatea ANRE .. au rezultat cca 30 de minute de urlete de cca 80 decibeli , dupa care i-am spus lui Nicolaescu ca daca acuzatiile mele erau nefondate .. in calm .. as fi fost invitat afara .. Urletele m-au convins ca DECONSPIRAREA JAFULUI .. FAPT FACUT DE MINE CU DOVEZI CLARE .. II SPERIE .. dar EU NU CEDEZ !!! fIIND INTAMPLATOR PRIMAR GENERAL FIREA … EA VA REZOLVA JAFUL MEE ASUPRA PMB .. de fapt documentatia elaborata de mine este DOCUMENT PUBLIC si se transmite la cerere oricarei persoane .. ARE ANTETUL ICEMENERG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *