“Proiectul privind dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă are nevoie de un mecanism de suport. Salut iniţiativa Ministerului Energiei de a lansa o cerere de ofertă pentru a realiza un studiu cu un astfel de mecanism”, a declarat Cozmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica la o conferință de specialitate.
El a insistat că pentru realizarea celor două reactoare este necesar să se ia în calcul faptul că cea mai importantă resursă pe care noi o avem la dispoziţie este resursa umană.
Prioritatea noastră zero, pe lângă conturarea proiectului 3 şi 4, este tehnologizarea Unităţii 1. Din punctul nostru de vedere, acest proiect care are un sens economic foarte bine fundamentat şi susţinem în continuare partea noastră de contribuţie la Sistemul Energetic din România cu acei 1.400 de MW, a mai spus Ghiţă.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut referire, la aceeași conferință, despre stadiul negocierilor cu investitorii chinezi pentru proiectul Unităților 3 și 4, precizând că doar în luna septembrie au fost 8 runde de negocieri și că se dorește să se ajungă la un acord cât de repede posibil.
Mecanismul se initializeaza dupa ce avem un contract semnat. Azi singurul rol poate fi legat de cifra contractului de diferneta care este un mecanism de garantare. In spatiul public s-a mentionat o cifra de 82 euro/Mw care nu are nici o fundamentare si aici este singura fundamentare logica a acestui demers. Cand se inainteaza spre aprobare la CE trebuie sa avem o justificare argumentata.