Sub presiunea acuzelor și anchetelor politicienilor, ANRE amână scumpirea gazelor. Motivul invocat: Parlamentul va aproba modificări la OUG 64

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Sub presiunea acuzelor și anchetelor politicienilor, ANRE amână scumpirea gazelor. Motivul invocat: Parlamentul va aproba modificări la OUG 64
  •  A fost demarată ancheta parlamentară la reglementator. Se va efectua pe repede înainte, pentru că luna asta expiră mandatele șefilor Autorității

Gazele naturale nu se mai scumpesc din această lună. Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a luat decizia de a amâna stabilirea tarifelor la gazele naturale aferente anului gazier 2017 – 2018.

Într-un anunț publicat pe site, ANRE explică că s-a luat această decizie având în vedere că, în luna octombrie, Parlamentul României urmează să aprobe, prin lege, Ordonanța de urgență nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, act normativ care aduce prevederi noi ce vor trebui să se regăsească în metodologiile ANRE privind calculul tarifelor pentru achiziționarea gazelor naturale provenite din depozitele de înmagazinare.

Săptămâna trecută, Vicepreședintele Emil Calotă anunța, la Parlament, o creștere a prețului gazelor pentru consumatorii casnici, în medie, cu 6%. Decizia privind prețul gazelor urma să fie luată de Comitetul de Reglementare în ședința de săptămâna trecută, Calotă declarând că este așteptat la ședință să clarifice lucrurile! De atunci  Comitetul de Reglementare s-a mai reunit într-o ședință, însă decizia de creștere a prețului a fost amânată.

Dincolo de explicația oficială oferită de reprezentanții ANRE, este evidentă situația delicată în care se află aceștia, date fiind presiunile exercitate din toate direcțiile. Scumpirile anunțate și operate de la 1 octombrie au încins politicienii, autoritățile, care s-au lansat în declarații acuzatoare la adresa reglementatorului. O comisie parlamentară de anchetă urmează să-i ia la întrebări pe șefii ANRE pentru creșterile de prețuri la energie și gaze din ultimii ani. Surse parlamentare ne-au declarat că ancheta a fost declanșată și se va efectua pe repede înainte, pentru că luna asta expiră mandatele șefilor Autorității.

Este posibil ca actuala conducere să nu mai prezinte raportul de activitate pe 2016, care a fost îmbunătățit (s-a ajuns la circa 700 de pagini-n.red.), în fața Comisiilor reunite de specialitate, Comisia de anchetă urmând să evalueze activitatea reglementatorului.

Citește și: Anchetă parlamentară la final de mandate. Șefii ANRE vor da socoteală unei Comisii formată din 6 parlamentari. Dragnea: Să vedem și noi și tot poporul român cum s-au mărit prețurile la energie și gaze în ultimii ani

Liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a pus tunurile pe ANRE. “Cresc într-una preţurile. Trebuie să vedem exact de ce. România este ţara din Europa care are cel mai mare procent de acceptare al pierderilor nejustificate în preţ – 17%.  Cei care distribuie energia electrică, au pierderi  mari, pe care noi toţi trebuie să le  suportăm  la factură. Cei de la ANRE acceptă lucrurile astea foarte uşor şi nu ştiu dacă sunt foarte bine justificate. Comisia de anchetă va face lumină în acest caz. Este o vină, normal”, a declarat, azi, Liviu Dragnea.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *