Hidroelectrica are în intenție să achiziționeze parcuri eoliene şi fotovoltaice în ţară, precum şi alte companii energetice în afara graniţelor. Dezvoltarea strategiei investiționale a presupus inițierea acțiunilor strategice privind realizarea sau achiziționarea de noi capacități de producțir a energiei din surse hidroenergetice (termoelectrice, eoliene, solare, biomasă și alte surse regenerabile) și analiza oportunității abordării unor domenii noi de activitate economică și industrială, se menționează în Raportul administratorilor pe 2017.
Directorul general al companiei, Bogdan Badea, a declarat, într-o conferinţă de presă: „La nivel naţional, ne uităm să cumpărăm parcuri eoliene şi solare. Suntem în due-diligence cu mai multe parcuri eoliene. Ne interesează să diversificăm sursele de producţie şi ne uităm în special la energia verde, întrucât se completează cu portofoliul nostru. Dacă vom putea face economii la apă utilizând alte surse, va fi un plus. Avem şi capacitate de stocare şi putem face echilibrări”. Totodată, analizăm şi posibilitatea achiziţiei altor companii în afara ţării, a mai spus Badea, citat de Agerpres.
În prezent, se lucrează la un studiu de piață în vederea identificării și evaluării oportunităților de dezvoltare ale Hidroelectrica, în România și în regiune atât în domeniul energiei electrice, cât și în alte domenii pentru Grupul Hidroelectrica. Potrivit Raportului administratorilor, studiul tratează în principal oportunitățile din România, dar are și o perspectivă regională prin includerea următoarelor țări: Ungaria, Belgia și Serbia.
Hidroelectrica este interesată și de accesarea de finanțări din fonduri europene, norvegiene pentru proiectele prioritare.
În ceea ce priveşte listarea companiei, directorul general al Hidroelectrica nu crede că este posibil să se realizeze în acest an.”Listarea trebuie să se întâmple, dar trebuie făcută după ce vom avea un plan de dezvoltare bine pus la punct, pentru a şti ce să facem cu acei bani care vor intra în companie. Nu cum s-au făcut listările de până acum, de dragul listării. Pot da multe exemple aici, unde nu a existat niciun fel de plan privind utilizarea banilor”, a spus Badea, citat de Agerpres.
Hidroelectrica a obţinut anul trecut un profit net de 1,36 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din istoria companiei. În primul trimestru al acestui an, compania a înregistrat un profit net de 485 milioane de lei, faţă de 399 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a situaţiei hidrologice îmbunătăţite. „Iarna aceasta, am asigurat chiar şi peste 50% din totalul energiei consumate la nivel national”, a subliniat Badea.
Foarte bine! Si cu Hidroserv cum ramane?!