Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să distribuie acționarilor tot profitul realizat în 2017, plus 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare, sub formă de dividende.
Urmare a solicitării acționarului minoritar, ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 17 mai a fost completată cu două puncte, respectiv:
• aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acționarilor aferent anului 2017 sub formă de dividende;
• aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 lei către acționarii societății, proportional cu participarea acestora la capitalul social al companiei, din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare. Dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va cumula cu cel distribuit din profitul net aferent anului trecut.
Decizia este la Ministerul Energiei, ce deține 80% din acțiunile Hidroelectrica. Să ne reamintim însă o declarație de zile mari ale ministrului Anton Anton la începutul mandatului: „După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă. A trecut printr-o boală destul de grea și a ieșit din boala asta grea, a scăpat, dar ca orice persoană bolnavă a ieșit ușor slabită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngrașe”. Între timp, Hidroelectrica este numai bună să hrănească bugetul de stat.
Și în 2017, Fondul Proprietatea a avut aceeași solicitare, care însă a fost respinsă de Ministerul Energiei. Acționarii au decis, anul trecut, acordarea de dividende în valoare totală de aproximativ 1,036 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat, de 1,23 miliarde lei. La cererea Ministerului Energiei, Hidroelectrica a acordat și dividende suplimentare în valoare de 655 de milioane de lei către acționari. În 2016, compania a plătit integral dividendele aferente exercițiului financiar 2016 în valoare totala de 1.035.686.137 lei către cei doi acționari.
Hidroelectrica a obţinut anul trecut un profit brut de 1,6 miliarde de lei, rezultatul fiind cel mai bun din istoria companiei, potrivit rezultatelor neauditate.
Guvernul continuă să alimenteze bugetul de stat în detrimentul investițiilor la companiile energetice. Companiile de stat ce aparțin de Ministerul Energiei și Ministerul Economiei sunt obligate să vireze la buget , sub formă de dividende, sumele neangajate în proiecte de investiții. Potrivit unui memorandum al Guvernului, reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor pot solicita repartizarea a 90% din profiturile companiilor spre dividende şi vărsăminte la buget, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Riscul este ca societățile să rămână fără bani pentru investiții, cu repercursiuni asupra Sistemului Energetic Național, însă semnalele de alarmă trase de șefii companiilor nu se fac auzite la Palatul Victoria. Foamea de bani la buget este atât de mare și de unde să storci dacă nu de la companiile din energie profitabile….Directivele de partid trebuie respectate!