Târgul Național de Energie AFEER, în desfășurare la Palatul Parlamentului. Studiu: “Un român din trei vrea să semneze online contractul pentru schimbarea furnizorului de energie, iar doi din trei se află în căutarea unor oferte mai bune”

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Evenimente, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Târgul Național de Energie AFEER, în desfășurare la Palatul Parlamentului. Studiu: “Un român din trei vrea să semneze online contractul pentru schimbarea furnizorului de energie, iar doi din trei se află în căutarea unor oferte mai bune”
  • Studiu CAWI:”Peste jumătate dintre români vor să schimbe furnizorul de electricitate”

Românii sunt dornici să-și schimbe furnizorul de energie electrică. “Mai mult de jumătate dintre români vor să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în următoarele şase luni şi numai 25% dintre ei se consideră suficient de bine informaţi în această privinţă, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), la conferința de deschidere a Târgului Național de Energie, citând studiul CAWI realizat de Powa, primul marketplace de energie electrică din România destinat persoanelor fizice. Potrivit studiului, un român din trei este gata să semneze online contractul pentru schimbarea furnizorului de energie, iar doi din trei se află în căutarea unor oferte mai bune.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) încurajează consumatorii să-și schimbe furnizorul de energie electrică şi gaze naturale. Prezent la Târgul furnizorilor de energie, Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE, a declarat: „Noi am încurajat, vom încuraja şi ne permite şi legea, prin intermediul unor modificări făcute anul acesta, să popularizăm şi să încurajăm atitudinile clienţilor de schimbare a furnizorilor. În opinia noastră, serviciul universal, aşa cum este el definit pe partea de energie electrică, ar trebui să fie un drept al clienţilor la care aceştia să poată apela oricând au ei nevoie, dar nu ar trebui fie unicul serviciu pe care ei şi-l permit, ci să fie unul de ultimă instanță. Vom încerca să setăm principiile generale care derivă din lege, întrucât majoritatea furnizorilor activează integrat, abordând atât sectorul energiei electrice, cât şi sectorul gazelor naturale şi bănuiesc că vor accesa şi energia termică. Atunci, clienţii pot accesa pachete complexe de produse şi servicii, iar acest lucru ar trebui să ducă la stabilirea unui preţ corect”.

„Activăm într-o piaţă destul de competitivă, în care consumatorii sunt tot mai bine informaţi, pretenţioşi şi atenţi cu ofertele care li se fac sau cu informaţiile pe care le primesc. Un român din trei este gata să semneze, chiar online, un contract pentru schimbarea furnizorului de energie electrică şi unul din doi clienţi acuză facturile prea mari. La târgul de anul acesta participă şase furnizori care au, împreună, o cotă de piaţă de 50% din consumul final de energie al României”, a mai afirmat președintele AFEER.

AFEER organizează, în perioada 18-20 septembrie, cea de-a doua ediţie a Târgului Naţional de Energie, un demers al furnizorilor pentru o corectă informare a consumatorilor, sub deviza „Fii informat! Alege ce ţi se potriveşte!’.Târgul se desfășoară la Palatul Parlamentului, în cadrul International Electric&Automation Show.

La ediţia din acest an participă, cu standuri, următorii furnizori, membri AFEER: CEZ Vânzare, E.ON Energie România, Electrica Furnizare, Electromagnetica, MET România Energy şi Tinmar Energy. Potrivit ultimelor rapoarte ANRE, activitatea furnizorilor participanţi la eveniment acoperă aproximativ 50% din piaţa clienţilor finali şi peste 70% din cea a Furnizorilor de Ultimă Instanţă.

“Ne propunem să nu fim doar furnizori de energie electrică şi gaze naturale, ci parteneri de încredere pentru clienţii noştri”, a spus Cornelia Szabo, preşedintele Directoratului CEZ Vânzare, în cadrul conferinţei de deschidere a Târgului Naţional de Energie. “Consumatorii trebuie să fie atenţi la oferte, pentru că unele conţin informaţii insuficiente sau chiar false, de aceea trebuie să se informeze”, a afirmat Mihai Beu, director comercial al Electrica Furnizare. “Nu preţul reprezintă, de fapt, elementul principal al unei relaţii corecte cu clienţii”, a spus şi Gheorghe Ignat, director în cadrul companiei E.On din România.“Electromagnetica vrea ca, în oferta sa, să adauge și alte servicii în afară de furnizare de energie, cum ar fi cele referitoare la eficiență energetică, smart metering sau iluminare publică. Prin ofertele pe care le face, Electromagnetica vrea să scadă presiunea asupra sistemului energetic și să încurajeze consumul în gol și nu pe vârf sau în bandă”, a precizat Radu Ionescu, reprezentantul Electromagnetica.

“Deviza noastră o reprezintă implementarea inovaţiei în piaţa de energie. De aceea şi oferim o gamă largă de servicii, de la energie verde, la e-mobility şi smart metering”, a declarat Petre Stroe, directorul general al MET România. ”Important este să informăm şi chiar să educăm consumatorii în ceea ce priveşte consumul de energie electrică şi gaze naturale şi să le arătăm avantajele liberalizării pieţei, care aduce cu sine preţuri mai avantajoase faţă de cele practicate în sistemul de serviciu universal”, a spus, la rândul său, Carla Parnica, directorul de comunicare al Tinmar Energy.

„În strategia pentru o Uniune Energetică, Comisia Europeană insistă asupra nevoii de poziţionare a consumatorilor în centrul sistemului energetic. Aceasta este una dintre marile provocări ale pieţei de energie electrică. Considerăm că este responsabilitatea noastră, a furnizorilor, să susţinem consumatorii pentru o informare cat mai corectă, esenţială pentru obţinerea unor oferte cât mai apropiate de nevoile lor individuale. Cu sprijinul companiilor expozante la Târgul de Energie, dorim să le arătăm consumatorilor că nu doar preţul este cea mai importanta componentă, ci, în final, valoarea totală a facturii şi a serviciilor oferite”, afirmă Ion Lungu, preşedintele AFEER, citat în comunicatul  transmis de Asociație.

Târgul Naţional de Energie AFEER este un loc de întâlnire între furnizori şi consumatori, dar şi un bun prilej pentru companii să-şi prezinte ofertele şi serviciile energetice. În acelaşi timp, pentru consumatori, este o oportunitate pentru a putea alege oferta de electricitate cea mai potrivită nevoilor lor. Totodată, consumatorii vor putea afla despre avantajele liberalizării pieţei de energie, vor putea discuta direct cu furnizorii despre negocierea preţului la energie sau vor putea înţelege mai bine factura la electricitate. Vor primi consultanţă gratuită de la cei mai buni specialişti în domeniu şi, nu în ultimul rând, vor avea acces la pachete atractive de servicii dar şi surprize din partea furnizorilor prezenţi la eveniment.

„Populaţia are nevoie de informaţii clare, transparente şi cât mai uşor de înţeles. Sperăm, prin organizarea acestei noi ediţii a Târgului de Energie, să aducem furnizorii mai aproape de consumatori şi faţă de nevoile reale de informare ale acestora”, afirmă Daniel Pintilie, consultant energie, responsabil din partea AFEER cu organizarea Târgului Naţional de Energie.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România este o organizaţie profesională, independentă, non-profit şi apolitică ce are ca scop principal promovarea, într-un cadru organizat şi transparent, a intereselor membrilor săi, atât în faţa autorităţilor cât şi a celorlalţi participanţi la piaţa de energie. În prezent, AFEER numără 35 de membri, furnizori de energie, cu o cotă de piaţă totală de peste 90%.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *