Tarifele de distribuţie a energiei ar putea crește, în medie la nivel național, cu 3% din ianuarie 2024, iar tariful mediu de transport crește cu 1,5%. Proiectele de ordin ANRE – în consultare publică

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Tarifele de distribuţie a energiei ar putea crește, în medie la nivel național, cu 3% din ianuarie 2024, iar tariful mediu de transport crește cu 1,5%. Proiectele de ordin ANRE – în consultare publică

Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea crește, în medie la nivel național, cu 3% din ianuarie 2024, iar tariful mediu de transport crește cu 1,5%. ANRE a pus în consultare proiectele de ordin pentru aprobarea tarifelor aferente serviciului de transport al energiei electrice, serviciului de distribuție a energiei electrice și achiziției serviciilor de sistem, aplicabile de la data de 01 ianuarie 2024.

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de efectul inflației asupra costurilor operatorilor de reţea, de necesarul crescut de investiţii în reţelele electrice, precum și de creşterile cheltuielilor cu personalul propriu, tarifele propuse spre aprobare, calculate cu luarea în considerare a ratei inflaţiei pentru anul 2024, prezintă o creștere faţă de tarifele în vigoare de 1,5% pentru tariful mediu de transport şi de 3% pentru media la nivel naţional a tarifelor de distribuţie, precizează ANRE în nota de fundamentare.

Aceste creşteri medii se situează sub valoarea ratei inflaţiei prognozate pentru anul 2024 de 4,6%, preluată din documentul Prognoza de toamnă 2023/Proiecția principalilor indicatori macroeconomici 2023 – 2027, publicată în data de 9 noiembrie 2023 de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, se prezintă în documentul citat.

ANRE explică: Conform prevederilor Metodologiei transport și Metodologiei distribuție, stabilirea veniturilor reglementate pentru anul 2024 se efectuează cu luarea în considerare a veniturilor țintă ale anului 2024, ajustat în cazul operatorului de transport și sistem, precum şi a corecţiilor anuale aferente anului 2022, la care se adaugă valoarea rambursabilă corespunzătoare instalaţiilor de racordare a utilizatorilor, în cazul operatorilor de distribuție concesionari. Pe baza veniturilor reglementate se stabilesc componentele principale ale tarifelor de transport şi de distribuţie, la care se adaugă, conform prevederilor art. 12 alin. (1) din Norme, componentele tarifare aferente costurilor suplimentare cu CPT pentru anul 2024, corespunzătoare costurilor CPT capitalizate în anii 2022 și 2023 de operatorii de reţea conform OUG nr. 27/2022. La stabilirea tarifelor de transport şi de distribuţie sunt utilizate cantităţile de energie electrică introdusă/ extrasă / distribuită în / din reţelele electrice de transport/distribuţie prognozate de operatorii de reţea pentru anul 2024 proiectul de Ordin pentru aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru operatorul de transport și sistem: CNTEE Transelectrica S.A.

Procentele de creștere, chiar și scădere a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice sunt diferite pentru operatorii de distribuție concesionari: Distribuție Energie Oltenia S.A., Delgaz Grid S.A., Distribuție Energie Electrică Romania S.A., Retele Electrice Banat S.A., Retele Electrice Dobrogea S.A. și Retele Electrice Munteania S.A.

Potrivit anexelor prezentate la proiectele de ordin ANRE, tarifele la joasă tensiune ale operatorilor de distribuție se prezintă astfel:

DEER Muntenia Nord: creștere de la 229,96 lei/MWh la 238,63 lei/MWh

DEER Transilvania Nord: creștere de la 182,24 lei/MWh la 190,16 lei/MWh

DEER Transilvania Sud: creștere de la 171,97 lei/MWh la 185,49 lei/MWh

Distribuție Energie Oltenia: scădere de la 211,48 lei/MWh la 205,89 lei/MWh

Delgaz Grid: reducere de la 210,07 lei/MWh la 205,86 lei/MWh

Rețele Electrice Banat: creștere de la 161,68 lei/MWh la 166,56 lei/MWh

Rețele Electrice Dobrogea: creștere de la 186,18 lei/MWh la 197,46 lei/MWh

Rețele Electrice Muntenia: reducere de la 172,21 lei/MWh la 168,26 lei/MWh.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *