Taxa suplimentară pentru furnizorii de gaze, la vot în Camera Deputaților

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Taxa suplimentară pentru furnizorii de gaze, la vot în Camera Deputaților

Deputații Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților au pregătit o taxă suplimentară pentru furnizorii de gaze. Aceasta a fost introdusă în proiectul de lege care modifică Legea 123, ce va fi votat astăzi în plenul Camerei Deputaților.

Furnizorii de gaze ar urma să vireze către bugetul statului o taxă din veniturile suplimentare obţinute odată cu liberalizarea pieţei, a anunțat preşedintele Comisiei, Iulian Iancu.

Noul articol introdus de Comisia de specialitate din Camera Deputaților prevede: “În cazul în care, la formarea prețului în perioada și condițiile stipulate la alineatul (1), furnizorii vor aplica la costul unitar al gazelor un cost mai mare decât costul real de achiziție, suma rezultată din diferența dintre prețul real de achiziție și prețul reglementat al producătorilor în valoare de 68 lei/MWh, stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, se împarte în următoarele proporții: 10% rămâne la furnizor și 90% se colecteză la bugetul de stat într-un cont special și este utilizată exclusive pentru protecția clienților vulnerabili. Calculele se fac lunar, pentru luna anterioară”.

Până la 30 iunie 2021, prețul de vânzare al gazelor naturale de către furnizori către clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, va fi format în condiții de piață liberă din costul unitar al gazelor naturale, din care se exclud cantitățile de gaze naturale din import și înmagazinare, la care se adaugă tariful de transport, tariful de distribuție, tariful de înmagazinare și tariful de furnizare, plus taxele aferente.

“Acum această diferenţă este preluată de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunând ‘vă păstrăm preţul’. Nu este o atitudine responsabilă, dar poţi să te aştepţi într-o piaţă fără reguli la etică, la morală? Exclus. Atunci ce trebuie să facem? Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte ‘windfall tax’, adică o sumă care îţi vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Atunci această taxă noi am introdus-o ieri în lege şi spune că la preţul pe care un furnizor îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil”, a afirmat  Iulian Iancu, citat de Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Taxa suplimentară pentru furnizorii de gaze, la vot în Camera Deputaților”

  1. Iancule tata esti destept de plesnesti.
    Doar fii atent ca aia vulnerabili suntem noi cei din rural care nu avem gaze!
    Ia-le banii si dani-i noua sa cumparam lemne, ca e mafie si cu padurile astea: 200 lei metrul pentru lemn uscat in picioare sau 500 lei culcat, plus 100 taiatul si spartul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *